Autorităţile din Sectorul 1 al Capitalei s-au confruntat cu un caz inedit, după ce o pensionară din Bucureşti, scriitoarea Maria Toma, în vârstă de 78 de ani, a refuzat să-şi mai înmormânteze fratele, deoarece spera să-l învie după un an de zile. Astăzi, după 17 zile, autorităţile au ridicat cu forţa cadavrul, pentru a preveni o epidemie, şi l-au transportat la INML.
Bărbatul, Firea Marin, a murit în Statele Unite ale Americii (SUA) la data de 19 februarie a.c. şi pentru că a lăsat instrucţiuni să fie înmormântat pe tărâmul strămoşesc (deşi renunţase la cetăţenia română în favoarea celei americane), corpul lui neînsufleţit a fost adus în România la data de 21 februarie, după ce a fost, bineînţeles îmbălsămat de autorităţile responsabile din America. În aceeaşi zi, cadavrul, în sicriu sigilat, a fost transportat la locuinţa surorii lui din Bucureşti, situată pe strada Teodosie Rudeanu, nr. 42. De atunci sora lui, Maria Toma, a refuzat să-l îngroape. Ba, mai mult, femeia a desigilat sicriul şi şi-a îngrijit fratele, dându-I şi medicamente pentru a-I păstra corpul într-o stare bună astfel încât “sufletul să aibă la ce să se întoarcă, pentru înviere”.
Cadavrul a fost ridicat astăzi de poliţiştii Secţiei 4, sub coordonarea procurorilor Parchetului Sectorului 1, într-o acţiune comună cu Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Minorului –Sectorul 1 - şi Direcţia de Sănătate Publică, după mai multe zile de formalităţi şi “negocieri” purtate cu femeia pentru a o convinge să predea de bună voie cadavrul. Cum scriitoarea pensionară nu s-a lăsat convinsă, autorităţile au fost nevoie să încalce dreptul inviolabilităţii domiciliului, în baza excepţiilor prevăzute de Constituţie, pentru pericolul de epidemie ce-l constituie descopunerea unui cadavru (art 27 alin 2, litera d), precum şi în baza Legii 95 din 2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, art. 4, litera f, unde se spune că autoritatea de sănătate publică decide şi intervine în situaţii în care se apreciază că există un potenţial risc pentru sănătatea populaţiei în condiţiile unei argumentaţii stiintifice insuficiente, după cum ne-a precizat inspectorul principal de poliţie Aurerelian Ciocîrlan, de la Secţia 4 Poliţie.
Cazul a fost adus în atenţia Poliţiei de fosta noră a pensionarei, care locuieşte în aceeaşi clădire, la alt etaj, ne-a precizat purtătorul de cuvânt al Poliţiei Capitalei, Diana Sarca. “Noi am anunţat Direcţia de Asistenţă Socială, Direcţia de Sănătate Publică. S-au făcut actele pentru sesizarea Parchetului, iar astăzi cadavrul a fost ridicat. Sora lui n-a vrut să-l mai înmormânteze, a vrut să-l păstreze!”, ne-a precizat sursa citată.
“Toma Maria, autoarea romanului “Gânduri în cuvinte”, publicat în noiembrie 2010, de Fundaţia Editura Craiova, membră a Uniunii Scriitorilor, a repatriat corpul fratelui la data de 21 februarie şi de atunci a refuzat să-şi înmormânteze fratele din cauza convingerilor personale. L-a ţinut în propriul domiciliu, a refuzat sprijinul fostei nurori. Ea susţine că, potrivit teoriei maiaşe, după un an sufletul se întoarce la trup şi că îngrijindu-l corespunzător va învia.Îi dădea medicamente cu care credea că îl ajută să revină la viaţă. Pe data de 2 martie am fost sesizaţi de doamna Ciolacu Lidia, fosta noră. Am mers către Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţie a sectorului 1, la Direcţia de Sănătate Publică, sesizând verbal şi în scris. DSP a sesizat cazul în paralel cu noi la Parchetul Judecătoriei Sectorului 1.”, ne-a declarat inspectorul principal de poliţie Aurelian Ciocîrlan.
Sursa citată ne-a precizat că există o problemă, în baza documentelor de însoţire a cadavrului, eliberate de autorităţile americane, netraduse, neputând fi emis certificatul de deces. “De aceea s-a cerut la Parchet o autorizaţie de înhumare, pe baza ei DGASP va înregistra decesul tardiv şi va putea fi emis certificatul de deces. “Vidul legislativ constă în faptul că în lege nu se prevede nicaieri exact cât timp poţi ţine un cadavru în locuinţă, ca să nu pui în pericol sănătatea celorlalţi. Noi am constatat cu surprindere că a fost foarte bine păstrat cadavrul. Procedura de îmbălsămare în SUA a fost foarte bine făcută. După săptămâni de la deschiderea sicriului n-am constatat mirosul specific cadavrelor în descopmpunere. Corpul este acum la INML, unde se vor efectua toate formalităţile necesare.
Parchetul Judecătoriei Sectorului 1, prin repretentantul său, procurorul Cătălin Marcău, a precizat că autorizaţia de înhumare va fi emisă imediat ce vor fi traduse documentele emise de autorităţile americane.