x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Se pregătește programul „Banana și laptele”

Se pregătește programul „Banana și laptele”

de Paul Barbu    |    18 Dec 2015   •   09:07
Se pregătește programul „Banana și laptele”

Programele „Fructe în şcoli” şi „Cornul şi Laptele” vor deveni unul singur, care se va numi „Fructe, banane şi lapte în şcoli”. Deşi acest program este unul care se dorea a sprijini consumul de fructe autohtone, România nu deţine depozite speciale de menţinere a fructelor pe termen lung, aşa că va trebui să luăm fructele tot din import.

Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, este neputincios în această problemă pentru că, deşi pe Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020, avem un subprogram care este destinat pentru aşa ceva, va mai dura până se vor construi primele depozite care să poată menţine fructele la temperaturi ideale pentru a rezista un an întreg.

Este vorba despre Submăsura 4.2a „Sprijin pentru investiţii în procesarea/mar-ketingul produselor din sectorul pomicol”, care a avut o alocare pentru 2015 de 8,63 de milioane de euro, dar au fost depuse doar patru proiecte, în valoare de 1,15 milioane de euro. Faptul că sunt depuse nu garantează şi că vreunul din ele va fi aprobat.

„Din păcate pentru România, noi nu am dezvoltat depozite de menţinere ca-n Austria sau Belgia, unde o fermă cu un depozit avea 10 hectare şi producea 400 de tone de mere şi pere pe care le putea menţine un an întreg. Perele le depozitau la minus un grad, merele, la zero grade”, ne-a declarat ministrul. Şeful Agriculturii a recunoscut că până vor fi create primele depozite pentru programul „Fructe, banane şi lapte în şcoli”, acesta va trebui să fie menţinut cu fructe din import.

Mai mult, Achim Irimescu a afirmat că în şcoli nu va fi neapărat obligatoriu să fie servit laptele, ci produsul poate fi substituit chiar şi cu derivate de genul iaurtului sau brânzei.

Limita valorii zilnice (preţul fără TVA al merelor) este de 0,37 lei/elev, asemănătoare cu cota din anul 2014, şi perioada de distribuţie gratuită este de maximum 88 de zile.
 

×