x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Se retrag finanţările

Se retrag finanţările

de Alina Gavrila    |    08 Sep 2007   •   00:00
Se retrag finanţările
Sursa foto: LUCIAN ALECU/

Şcoli in paragină, fără autorizaţie sanitară de funcţionare, instalaţii de apă potabilă şi canalizare lipsă, grupuri sanitare necorespunzătoare, clădiri degradate care stau să se prăbuşească, elevi care vor invăţa inghesuiţi in alte şcoli. Aceasta este situaţia in Romănia, membră a UE, cu doar căteva zile inainte de inceperea noului an şcolar.

Ministrul Educaţiei, Cristian Adomniţei, a discutat ieri, in cadrul unei videoconferinţe, cu prefecţii şi cu inspectorii şcolari judeţeni din Bacău, Braşov, Caraş-Severin, Călăraşi, Cluj, Galaţi, Mehedinţi, Neamţ, Sibiu şi Bucureşti, judeţe in care banii alocaţi de la bugetul de stat pentru construirea şi reabilitarea şcolilor nu au fost cheltuiţi. Ministrul s-a arătat nemulţumit de modul in care au fost folosite fondurile destinate invăţămăntului, acuzănd primarii de nepăsare şi delăsare. In această situaţie, Adomniţei a declarat că edilii corigenţi din intreaga ţară vor pierde banii pentru repararea şcolilor dacă săptămăna viitoare nu se demarează procedurile de licitaţie pentru inceperea lucrărilor de refacere a infrastructurii. Cu doar căteva zile inainte de inceperea anului şcolar, foarte multe şcoli din ţară stau să cadă sau sunt in plin şantier. In unele judeţe, elevii vor fi nevoiţi să inveţe in serii, cu muncitorii alături, iar in altele cursurile nu se vor putea deschide la 17 septembrie.

Mehedinţi, Covasna, Sibiu şi Gorj sunt judeţele codaşe, in care primarii au dat dovadă de nepăsare faţă de instituţiile de invăţămănt. Nu surprinde nici in acest an indiferenţa autorităţilor locale. Curios este insă faptul că nu lipsa banilor a fost o problemă de data aceasta, ci mai degrabă proasta lor administrare. Â


NICI UN LEU. In judeţul Mehedinţi situaţia este dezastruoasă. Din cele 250 de miliarde de lei primite de la Guvern pentru reabilitarea şcolilor nu a fost cheltuit nici un ban. "Ar fi o crimă ca părinţii să-şi trimită la 17 septembrie copiii in unele şcoli din Mehedinţi", a declarat Svetlana Preoteasa, ministrul secretar de stat in Ministerul Educaţiei, care s-a arătat total nemulţumită de starea unităţilor de invăţămănt din judeţ şi a cerut demiterea inspectorului şcolar general al judeţului, Doina Chircu. "Mehedinţi este primul pe lista neagră. Nu se poate ca şcolile să arate aşa. Noi am ieşit cu batista la nas din şcolile de la Floreşti." Pentru starea deplorabilă a instituţiilor de invăţămănt, Preoteasa a acuzat atăt autorităţile locale, căt şi Consiliul Judeţean, Prefectura şi conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean.


COVASNA. Prefectul judeţului a incriminat modul de cheltuire a fondurilor alocate şcolilor pentru lucrări de investiţii: "Din 44 de localităţi, 26 de primării nu au cheltuit nici un leu. (…) Sunt şi localităţi care au cheltuit suma alocată in totalitate, respectiv Bixad şi Valea Crişului. Domnilor primari, apucaţi-vă de treabă, fiindcă, dacă nu se cheltuiesc banii pănă-n 16 septembrie, Guvernul ii ia inapoi", le-a spus Gyorgy Ervin primarilor. La răndul său, şefa Inspectoratului Judeţean Şcolar Covasna, Keresztely Irma, a spus că săptămăna trecută, la videoconferinţa cu premierul, a fost pentru prima dată cănd i-a fost ruşine că este inspector general. "Am adus in judeţul Covasna, pentru anul financiar 2007, 23,24 milioane lei, din care 19,143 milioane lei au fost alocate in martie, aprilie şi mai", a spus Keresztely Irma. Ea a adăugat că rata de absorbţie din suma totală repartizată judeţului Covasna este de doar 14,72%.


SANCŢIUNI. Prefectul judeţului Arad, Gavril Popescu, a declarat că va lua măsuri impotriva directorilor de şcoli din judeţ care au primit fonduri pentru investiţii şi nu le-au cheltuit, el afirmănd că ar putea cere demiterea lor şi sancţionarea primarilor din localităţile in care sunt probleme. In Arad, doar o treime din fondurile alocate şcolilor in acest an pentru programe de investiţii au fost cheltuite, astfel că noul an şcolar va incepe cu o mare parte din şcoli neautorizate. Gavril Popescu a spus că au fost alocaţi şcolilor, pentru igienizări, reparaţii sau investiţii, aproape 25 de milioane de lei, din care s-au cheltuit doar 7,5 milioane. "Directorii acestor şcoli, dar şi primarii care răspund de aceşti bani, trebuie să găsească explicaţii pentru necheltuirea banilor. Este inadmisibil ca, după ce unii s-au plăns că nu au bani pentru şcoli, acum să nu-i cheltuiască", a mai afirmat Popescu.


Bucureşti, 100 de şcoli in ofsaid

Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti a decis ca peste 4.000 de elevi să inceapă anul in alte unităţi de invăţămănt decăt cele unde au fost inscrişi, deoarece şcolile in care aceştia invăţau nu sunt sigure. In această situaţie sunt aproape 20 de şcoli din cele 266 aflate in Capitală. Pe lăngă acestea, alte 80 de şcoli nu au primit incă autorizaţie sanitară. Conform legii, dacă aceste unităţi nu vor fi avizate de Autoritatea de Sănătate Publică pănă la inceputul noului an şcolar, nu ar trebui să funcţioneze. Cele 100 de şcoli nu au primit autorizaţie de funcţionare din diferite motive. Unele sunt incă in plin şantier de reabilitare, in altele sălile de clasă, de sport sau curţile reprezintă un pericol pentru sănătatea elevilor, iar un alt motiv ar fi că unele clădiri au fost revendicate de proprietari şi retrocedate. Cea mai gravă situaţie este in Sectorul 4, care a avut conturile blocate timp de opt luni, după care urmează Sectorul 5. Stadiul contractărilor in Capitală este de doar 10%.

×
Subiecte în articol: observator şcoli şcolar