x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Se scumpesc uleiul şi pâinea!

Se scumpesc uleiul şi pâinea!

01 Sep 2010   •   00:00

Producătorii de ulei şi pâine au în vedere majorarea preţului acestor produse cu 15 la sută, din septembrie. Conform Agerpres,care îl citează pe Vasile Leo, director la Argus Constanţa scumpirile survin ca urmare a scumpirii materiei prime.



"Vom scumpi uleiul cu circa 15 la sută pentru că materia primă este mai scumpă faţă de anul trecut. Preţul acesteia a crescut cu 30-40 la sută, dar o parte din cheltuieli sunt costuri cu salariile şi amortizări, deci influenţa în preţul final va fi mai mică", a explicat Vasile Leo, subliniind că această măsură nu va fi luată numai de Argus, ci şi de alţi producători de ulei.

Directorul Argus a explicat că majorarea cheltuielilor cu materia primă se realizează pe fondul cotaţiilor internaţionale, care au crescut ca urmare a problemelor agricole din Ucraina şi Rusia, şi, dacă producătorii de ulei nu oferă preţuri similare cotaţiilor, atunci agricultorii vor prefera să exporte.

La rândul său, Nicolae Sitaru, preşedintele Ligii Asociaţiei Producătorilor Agricoli, a afirmat că producţia de floarea-soarelui din acest an este mai mică faţă de cea din 2009, dar acoperă consumul. Acesta a precizat că agricultorii au majorat preţurile "deoarece anul trecut floarea-soarelui a fost plătită sub costurile de producţie şi 70-80 la sută dintre producători nu şi-au acoperit costurile"

×
Subiecte în articol: observator