x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Se unduiesc legal prin Capitala

Se unduiesc legal prin Capitala

26 Mai 2005   •   00:00

Homosexualii din Romania au primit ieri autorizatie din partea Primariei Capitalei pentru a organiza sambata un mars, in cadrul GayFest.

  • de MONICA C. ANDREI
  • DECENT. Participantii la mars vor fi imbracati in tricouri cu inscrisuri pacifiste
    Initial, primarul general, Adriean Videanu, nu a vrut sub nici o forma sa-si dea acordul pentru aceasta actiune, insa criticile presedintelui Traian Basescu si ale ministrului Justitiei, Monica Macovei, l-au facut ieri-dimineata sa-si schimbe brusc parerea. Edilul-sef al Capitalei n-a dat nici o explicatie pe aceasta tema, insa l-a bagat la inaintare pe secretarul general, Dumitru Stanescu.

    "La 4 mai s-a primit o cerere a Asociatiei Accept pentru ca in ziua de sambata, 28 mai, sa se organizeze un mars al diversitatii in Capitala. Initial, si-au propus sa faca adunarea la Piata Romana, marsul desfasurandu-se pana in Piata Universitatii si pe peluza din fata Teatrului National. Acolo urma sa fie aprinsa o candela in memoria persoanelor cu orientare sexuala intemnitate in inchisorile comuniste. Durate 18:30-19:30", a spus Stanescu.

    RISCURI. Dupa doua intalniri esuate, s-a modificat traseul marsului. Acesta urma sa aiba loc intre Parcul Unirea - Parcul Tineretului, la aceleasi ore.

    "Domnul Buhuceanu (n.r. - Florin Buhuceanu, directorul Asociatiei Accept), a precizat ca in Belgrad o actiunea de acelasi gen s-a lasat cu batai, cu sange varsat. In situatia asta, reprezentantii fortelor de ordine au spus ca nu au posibilitatea sa asigure masurile de securitate. Atunci le-am dat raspuns negativ", a mai adaugat secretarul primariei.

    SCHIMBARE. Dupa criticile presedintelui Basescu, conform carora "fiecare o face cum ii place", fortele de ordine au reanalizat situatia.

    "S-a facut apel la jandarmerie la nivel de tara si avem posibilitatea sa le asiguram securitatea. Asociatia Accept a revenit cu o alta cerere, dar numai pentru o deplasare de la Parcul Unirii la Parcul Tineretului, intre 18:15 si 19:30. Peste 50 de oameni vor asigura paza, iar la mars vor participa in jur de doua sute", a mai spus Stanescu. Pentru a scapa basma curata, el a subliniat ca nu a avut nimic impotriva acestei manifestatii. "Ce vreau sa va spun este ca am tratat aceasta problema cu toata responsabilitatea si nu - sa zic asa - cu spatele...", a adaugat Stanescu. Pentru a se asigura ca marsul va fi decent, Stanescu l-a intrebat pe presedintele Accept cum se vor imbraca participantii. Secretarul s-a linistit cand a aflat ca nu se va face parada, asa cum a vazut la televizor in alte tari. Pe de alta parte, Florin Buhuceanu a mentionat ca nu va cere retragerea trupelor romane din Irak, cu toate ca organizatiile internationale ale homosexualilor sunt adepte ale miscarilor pacifiste.

    INVITATI. De remarcat este faptul ca la Chisinau si la Cracovia, autoritatile n-au acceptat marsul homosexualilor, Romania fiind singura tara din estul Europei care a fost de acord cu o astfel de manifestare. Printre personalitatile care vor marsalui sambata se numara printesa Briana Caragea, membrii trupei Vita de Vie si ai Agentiei pentru monitorizare a presei.

    BISERICA DEZAPROBA
    Cu toate ca a trimis semnaturi de protest la Primaria Capitalei impotriva desfasurarii paradei gay in Bucuresti si a fost asigurat ca aceasta manifestare nu va avea loc, preotul Vasile Gavrila, paroh la Biserica "Sfantul Nicolae", este consternat. "Pe noi ne-au asigurat prin Patriarhie si primarie ca nu va avea loc. Imi exprim indignarea, pentru ca este sfidata opinia publica si pentru ca se tine cont doar de atitudinea si dorintele unei minoritati, care nu vrea decat sa impuna o atitudine prin publicitatea pe care si-o face, in fata unor oameni pentru care acest lucru nu este doar imoral, ci intai de toate in afara firescului." Preotul Gavrila a spus ca a primit la biserica parinti care plang din cauza ca propriii copii au fost racolati de aceste grupuri. (E.M.)

    ×
    Subiecte în articol: observator