x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Seceta a trecut, vine o iarnă blăndă!

Seceta a trecut, vine o iarnă blăndă!

de Anca Ardeleanu    |    25 Oct 2007   •   00:00
Seceta a trecut, vine o iarnă blăndă!
Sursa foto: FABRICE COFFRINI/

Conform meteorologilor, iarna incă nu a sosit in ţara noastră, iar specialiştii ne asigură că va fi una blăndă, normală din punct de vedere termic, dar bogată in zăpadă.
• Prognoza meteo pănă in luna mai


Temperaturile ne joacă feste. In ultimele zile am avut impresia că iarna s-a instalat deja in Romănia, lucru complet fals. Conform meteorologilor, anotimpul rece se lasă incă aşteptat in ţara noastră, specialiştii dănd asigurări că iarna aceasta va fi una blăndă, normală din punct de vedere termic, dar bogată in zăpadă.


In cadrul Sesiunii Anuale de Comunicări Ştiinţifice, ce s-a desfăşurat ieri la Administraţia Naţională de Metrologie, ministrul Mediului, Attila Korodi, a anunţat că luna decembrie va aduce cu siguranţă zăpadă, cu precădere in sudul şi in vestul ţării. De asemenea, tot atunci se vor inregistra şi primele temperaturi negative. "Orice estimare prognostică se bazează pe cunoaşterea situaţiei existente sau a celei destul de recente şi investigarea din punct de vedere termic şi pluviometric. Perioada septembrie 2006-septembrie 2007 a scos in evidenţă faptul că mediile lunare au prezentat la temperaturi abateri pozitive in aproape tot acest interval. Există şi o menţiune, şi anume că abaterile au fost excepţionale in lunile ianuarie, februarie, martie, dar şi mai, iunie, iulie 2007. In afara acestei situaţii termice, in acest interval am avut precipitaţii excedentare, cu mici excepţii. Dintre acestea a ieşit in evidenţă luna august 2007, una deosebit de ploioasă. Important de reţinut este faptul că prin precipitaţiile care au udat Romănia in august «s-a pus stop» fenomenului de secetă extremă din ţara noastră. In condiţiile in care estimările pentru iarna şi primăvara ce vor veni merg spre o iarnă blăndă, deşi puţin mai rece ca cea a lui 2006 şi cu precipitaţii mai ales in vestul teritoriului romănesc, iar cele două luni de primăvară vor fi bogate in precipitaţii in nordul şi vestul ţării, vor avea ca efect continuarea diminuării secetei la nivelul Romăniei", explică Ortansa Jude, cercetător ştiinţific din cadrul ANM.


PERSPECTIVÃ... METEO. Noiembrie. Luna aceasta va fi caracterizată de temperaturi medii ale anului ce vor fi apropiate de normal, 2-4 grade Celsius, in majoritatea regiunilor ţării. Excepţie vor face zonele sud-estice şi vestice, unde se vor depăşi mediile multianuale. Astfel, in aceste zone mercurul termometrelor va atinge şi 10 grade Celsius, fiind temperaturi specifice unei toamne tărzii. De asemenea, cantităţile de precipitaţii se vor situa in jurul normelor climatologice (40-60 l/mp) in majoritatea zonelor ţării. In vestul teritoriului naţional este posibil să fie precipitaţii peste mediile multianuale (60-80 l/mp), insă in estul ţării vor fi posibile valori deficitare ale ploilor (20-40 l/mp). O veste nu tocmai bună pentru iubitorii de zăpadă este că in această lună şansele de zăpadă sunt nule.


DECEMBRIE. Aceasta este inainte de toate luna care ne va aduce zăpada in Romănia, spun specialiştii. Astfel vor fi ninsori cu precădere in sud-vestul ţării. De asemenea, tot in luna lui Moş Crăciun se vor inregistra şi primele temperaturi negative. Temperatura medie diurnă se va putea situa peste valorile medii multianuale ale lunii , 0 şi 6 grade Celsius, in majoritatea regiunilor ţării. Excepţie vor face regiunile din centrul şi nordul ţării, acolo unde vor fi posibile valori normale, cuprinse intre - 2 şi 0 grade Celsius. Vor fi precipitaţii deficitare in jumătatea estică a ţării, iar in cea vestică precipitaţiile vor fi normale.


IANUARIE. Anul 2008 incepe cu temperaturi maxime peste media normală. Astfel se vor inregistra maxime cuprinse intre - 2 şi 6 grade Celsius pe aproape intreg teritoriul. Numai in nordul ţării temperaturile se pot incadra in limitele normale, - 4... - 2 grade Celsius. Cantităţile de precipitaţii vor fi apropiate de mediile multianuale (20-40 l/mp), numai in vestul ţării acestea putăndu-se situa peste valorile normale (40-60 l/mp).


FEBRUARIE. Va fi o lună mult mai caldă decăt in mod normal, astfel tradiţia privind gerurile din februarie nu va putea fi respectată. Astfel vor fi temperaturi ce vor urca pănă la 6 grade Celsius. Insă in zonele din centrul şi nordul ţării, temperaturile vor fi apropiate de mediile multianuale - 2 şi 0 grade Celsius. In vestul ţării, cantităţile de precipitaţii vor putea depăşi valorile medii multianuale (40-60 l/mp).


MARTIE. Regimul termic va fi apropiat de cel normal, şi anume 2 şi 4 grade Celsius, in aproape toată ţara, insă mai ridicat decăt in mod obişnuit in sud-estul şi local in vestul ţării. In aceste zone, mercurul termometrelor va atinge 8 grade Celsius. Cantităţile de precipitaţii pot depăşi valorile normale (40-60 l/mp) in aproape toate regiunile ţării, cu excepţia unor zone din sud-est, unde regimul pluviometric va fi normal (20-40 l/mp). De asemenea este posibil să ningă cu precădere in nordul şi vestul ţării.


APRILIE. Acum se poate afirma că iarna a trecut, iar temperaturile vor fi in creştere, maximele se vor situa intre 10 şi 12 grade in estul, sud-estul şi vestul ţării. Cantităţile de precipitaţii se pot incadra in limitele normale (40-60 l/mp), numai in sud-estul ţării vor fi posibile valori deficitare (20-40 l/mp).


RETROSPECTIVÃ.... Cu privire la anul 2007 se pot evidenţia următoarele evenimente climatice extreme: iarna lui 2006-2007 este considerată de meteorologi cea mai caldă din ultimii 100 de ani. Luna cea mai călduroasă a fost luna ianuarie 2007.
De asemenea, şi vara lui 2007 a adus locuitorilor Romăniei zile de foc la propriu. In iulie 2007 au fost zece zile consecutive caniculare - fenomen asemănător intălnit la noi şi in luna august a anului 1946, atunci cănd au fost inregistrate 15 zile caniculare la Drobeta Turnu-Severin. Important este de menţionat şi numărul de zile tropicale inregistrate in luna iunie 2007 la Bucureşti, şi anume zece nopţi in care mercurul termometrelor a inregistrat mai mult de 20 de grade Celsius. Un astfel de fenomen a mai fost intălnit in august 1929 la Sulina, atunci cănd au fost 17 nopţi tropicale. Totuşi, statistic vorbind, anul 2007 este considerat un an ieşit din tiparul normal, un an extrem de călduros.


Cod portocaliu

Hidrologii au trimis ieri o avertizare cod portocaliu pentru trei judeţe, avertizare care este valabilă pănă astăzi la ora 15:00. Sunt vizate judeţele Bacău, Harghita şi Vrancea. Cu precădere avertizarea se referă la răurile mici, dar şi la cursurile superioare ale răurilor Putna, Rămnicul Sărat, Trotuş şi la unii afluenţi ai lor, respectiv Vizăuţi, Milcov, Rămna, Cotatcu, Sulta, Ciobănuş, Asău şi Oituz. Totodată, au primit avertizare de cod galben prefecturile din Bacău, Botoşani, Braşov, Buzău, Constanţa, Covasna, Galaţi, Harghita, Iaşi, Neamţ, Prahova, Suceava, Tulcea, Vrancea şi Vaslui. Conform specialiştilor, sunt preconizate scurgeri importante de apă de pe versanţi, păraie, posibile inundaţii.



×