Rachetele olandeze ale cancerului au ajuns in tara noastra cu vaporul. Ministerul Apararii Nationale tine secret costul transportului, intrucat contractul este de tip "confidential NATO". Asadar, dupa ce s-a procopsit in secret cu fiarele vechi olandeze, contribuabilul roman a mai inghitit o data galusca pretului platit pentru integrare, fara ca macar sa stie.
Rachetele olandeze au ajuns in tara noastra cu vaporul. Transportul lor a fost unul secret. Tot secret este si costul acestui transport. Ministerul Apararii Nationale invoca de data aceasta un secret al NATO. Asadar, contribuabilul roman a mai inghitit o data galusca pretului platit pentru integrare, fara ca macar sa stie. Dincolo de gardul cazarmii nu este cazul sa privesti, fiindca in "dosarul" rachetelor cancerului lucrurile s-au rezolvat: au ajuns in Romania. "Demersurile intreprinse de CN «Romtehnica» SA pentru alegerea transportatorului rachetelor Hawk au avut in vedere respectarea cerintelor nationale si internationale pentru asigurarea securitatii si confidentialitatii transporturilor de asemenea echipamente", arata MApN. Pentru acest transport s-a organizat o licitatie internationala care a fost castigata de SC Romtrans SA. Firma respectiva a inceput cursele de aducere a echipamentelor olandeze, planificand in ultima luna un singur transport, pe cale maritima. Autoritatile guvernamentale refuza sa declare care este suma, platita de la bugetul de stat, pentru transportul acestor rachete, "deoarece contractul semnat cu transportatorul are caracter secret (confidential NATO), detaliile referitoare la acesta nu pot fi facute publice". AFACEREA.Va reamintim ca, tot in secret, la sfarsitul anului trecut, intre cele doua tururi de scrutin, Guvernul a achizitionat un sistem de rachete de la fier vechi din Olanda, pentru nu mai putin de 23,5 milioane de euro. Aceasta afacere este de fapt carligul pentru o alta de cel putin jumatate de miliard de euro. In decursul mai multor articole am aratat ca in tarile in care acest sistem este in functiune, printre care si Olanda, s-au inregistrat sute de cazuri de imbolnaviri de cancer ale militarilor care l-au deservit. Va prezentam mai jos interviul pe care l-am realizat cu Lex Cheizoo, fost mecanic pe un echipament HAWK intre 1966-1982 la baza din Bloomberg - Germania, aflat in spital, diagnosticat cu cancer. Interviul s-a realizat prin intermediul postei electronice, deoarece Lex nu mai poate sa vorbeasca. Aceasta a fost una dintre consecintele bolii cu care a fost diagnosticat. "Am 59 de ani si sper sa apuc cat mai multi ani alaturi de sotia mea, copiii si nepotii nostri", este tot ce isi doreste acum Lex Cheizoo. MARE ATENTIE!"Sfatul meu pentru colegii romani: sa citeasca prevederile si avertismentele din manualul tehnic si sa aiba grija de sanatatea lor" - Lex Cheizoo, fost mecanic olandez pe sistemul Hawk
"Imbunatatirile Hawk nu au vizat emisia de radiatii"
Citește pe Antena3.ro
Jurnalul National: Cate ore pe zi petreceati in contact direct cu sistemele?
Lex Cheizoo: Lucram 8 ore zilnic in contact direct cu sistemele. Nu am lucrat pe sistemele HAWK imbunatatite decat pe sistemul de control al bateriei.
Care sunt reglementarile de securitate pe care trebuia sa le respectati?
Am respectat prevederile de siguranta. Nu am purtat niciodata echipament special.
Ce v-au spus superiorii despre sistem?
Superiorii iti prezinta regulile de siguranta.
Din cate am inteles, una dintre regulile de siguranta este respectarea unei distante de 74 de metri. Dar este posibil de a pastra aceasta distanta, in conditiile in care sistemul este in functiune?
Trebuie sa te asiguri ca nu sunt radiatii si, prin urmare, radarul este in stand-by.
Care au fost primele simptome ale bolii?
Primele simptome au aparut la trei luni dupa ce am parasit Fortele Aeriene in 2001. Nu mai puteam sa mananc si nici sa beau si ma simteam foarte obosit.
Care a fost diagnosticul medicilor?
Doctorul a constatat cancerul la gat. Am fost iradiat de 34 ori in spital in doar 2 luni. Acum sunt inca sunt sub supraveghere medicala in spital.
Ministerul Apararii olandez ne-a transmis ca sistemele au fost imbunatatite si nu mai emit radiatii.
Imbunatatirile nu au vizat emisia de radiatii. Cele mai periculoase echipamente in cazul sistemelor de rachete modernizate Hawk sunt radarul de iluminare de putere mare si radarul cu unde continue.
CANCERUL
"Primele simptome au aparut la trei luni dupa ce am parasit Fortele Aeriene in 2001. Nu mai puteam sa mananc si nici sa beau si ma simteam foarte obosit. Doctorul a constatat cancerul la gat" - Lex Cheizoo, fost mecanic olandez pe sistemul Hawk
"Primele simptome au aparut la trei luni dupa ce am parasit Fortele Aeriene in 2001. Nu mai puteam sa mananc si nici sa beau si ma simteam foarte obosit. Doctorul a constatat cancerul la gat" - Lex Cheizoo, fost mecanic olandez pe sistemul Hawk