x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Secretele alesilor sunt oficializate

Secretele alesilor sunt oficializate

07 Iul 2004   •   00:00

Accesul la informatii in Senat a ramas in final asa cum prevedea acum cateva saptamani un memorandum intocmit de secretarul general al Senatului, Constantin Sava, cheltuirea banului public de catre alesi fiind si de acum incolo tinuta in secret.

CAMELIA IONESCU

Desi cativa parlamentari ai opozitiei, membri ai Biroului Permanent al Senatului, sustineau ca vor aduce modificari memorandumului, documentul a aparut pe site-ul institutiei neschimbat.

SECRETE. Astfel, prezenta senatorilor la lucrarile legislativului va ramane de acum incolo o enigma, atat la lucrarile comisiilor permanente, cat si la sedintele de plen. La fel se va intampla si cu cheltuielile Senatului, la public nemaiajungand decat ce se publica in Monitorul Oficial. Adica anexa din bugetul de stat privind Senatul, bugetul aprobat al Senatului si situatiile financiare privind executia bugetului institutiei. Memorandumul trece la secret lista dotarilor independente ale institutiei, planul de achizitii anual si contractele de achizitii, lucrari si prestari servicii. Tot nevazute si nestiute de ochii neautorizati vor fi si cheltuielile privind deplasarile in tara si in strainatate ale alesilor, cheltuielile de protocol, cheltuielile de la birourile senatoriale, precum si normativele privind dotarea cu autovehicule si cotele lunare de carburanti. Totusi, din anexa care enumera si secretizeaza documentele din Senat (asa cum apare ea pe site-ul Senatului) a disparut retetarul bufetului de protocol, trecut si el, in prima faza, la secret din exces de zel.

AMANARE. Dupa ce memorandumul a inceput sa faca valva, cu o saptamana inainte ca sesiunea parlamentara sa se incheie, Centrul de Resurse Juridice a adresat conducerii Senatului o solicitare prin care cerea detalii despre modul in care se cheltuieste banul public in Senat, dar Biroul Permanent al Senatului a decis sa il amane pana ce se termina vacanta senatorilor, adica pana in septembrie. Si aceasta chiar daca legea accesului la informatiile publice prevede ca raspunsul la aceste solicitari sa fie dat intr-un interval de 30 de zile.

×
Subiecte în articol: observator