Dr. Greg Barsh de la Universitatea Stanford și colegii săi au descoperit că celulele pielii pisicilor portocalii produc de 13 ori mai mult ARN dintr-o genă numită Arhgap36, comparativ cu pisicile de alte culori.
Studiind ADN-ul a 188 de pisici, dintre care 145 portocalii, cercetătorii au observat că toate pisicile portocalii aveau o secțiune lipsă de ADN (o deleție de 5 kilobaze) înainte de această genă, ceea ce îi afectează expresia.
Descoperirea explică și de ce majoritatea pisicilor portocalii sunt masculi, în timp ce femelele tind să aibă blană în mai multe culori (calico sau tortoiseshell). Gena se află pe cromozomul X, iar femelele, având doi cromozomi X, pot exprima două variante diferite ale genei în țesuturi diferite.
O a doua echipă, condusă de geneticianul Hidehiro Toh de la Universitatea Kyushu, a confirmat independent aceste rezultate, demonstrând că expresia crescută a genei Arhgap36 modifică pigmenții din blană de la negru la portocaliu.
Deși pisicile portocalii au reputația de a fi mai puțin inteligente, cercetătorii subliniază că nu există nicio dovadă științifică în acest sens. Mutația afectează doar celulele care produc pigmenți și nu are consecințe negative asupra sănătății sau dezvoltării mentale a pisicilor.
(sursa: Mediafax)