x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Secretul ursului brun

Secretul ursului brun

de Alexandru Nastase    |    29 Aug 2007   •   00:00
Secretul ursului brun
Sursa foto: BOGDAN IURASCU/

Romănia ar putea avea foarte curănd probleme cu Uniunea Europeană din cauza ursului brun. Deşi avem cea mai numeroasă populaţie de urşi, la forurile europene figurăm că specia este pe cale de dispariţie in pădurile Romăniei. Pe lăngă multe neajunsuri din cauza acestei absurdităţi, europenii s-au interesat de ce nu derulăm programe pentru salvarea ursului.


In statistici, lucrurile stau foarte bine: efectivele de urs brun din Romănia reprezintă 47,2% din cele existente in Europa. Este de departe cea mai mare populaţie a acestei specii. Este răspăndit pe 70.000 kmp, din care 93% se află in zona montană şi 7% in zona de deal. Potrivit statisticilor, din cauza efectivelor mari, braconajul la urs este redus, fiind inregistrate sub 20 de cazuri pe an. In general, sunt cazuri de braconaj cu laţul, marea majoritate a urşilor fiind tranchilizaţi şi eliberaţi de specialiştii ICAS. Cazurile in care se vănează accidental urs "in legitimă apărare" la vănătoarea altor specii sunt 1-2 pe an. Raportat la numărul de exemplare din Romănia, nivelul braconajului nu pune in pericol populaţia şi se poate aprecia că este ţinut sub control.


PLAN DE MANAGEMENT. Guvernanţii susţin că au chiar şi un plan de management al ursului brun prin care trebuie clasificate zonele unde există urşi, trebuie evaluat impactul asupra ursului al infrastructurilor existente sau planificate, trebuie asigurată inaccesibilitatea gropilor de gunoi şi a gunoiului menajer pentru ursul brun sau trebuie iniţiată o campanie de informare şi educare in scopul combaterii falsei imagini negative a ursului. Intre altele, strategia trebuie să mai urmărească "includerea in noile reglementări a obligativităţii gestionarilor fondurilor de vănătoare de aplicare, in anumite perioade, a «hrănirii de abatere (deviere)», in funcţie de necesităţile speciei şi respectarea prevederilor legale referitoare la nădirea ursului"; includerea in noile reglementări a prevederilor necesare raportării efectivelor de urs pe gestionari şi grupe de fonduri de vănătoare (funcţie de mişcările naturale), şi aprobarea, respectiv realizarea cotelor de recoltă pe aceleaşi grupe de fonduri de vănătoare; identificarea potenţialelor conflicte intre urs şi populaţia din zona montană, prevenirea lor şi compensarea pagubelor, in cazul constatării acestora in conformitate cu prevederile legii; constituirea, in măsura posibilităţilor, a unor grupe de fonduri de vănătoare in mărime de 30.000-40.000 ha fiecare, pentru asigurarea stabilităţii efectivelor, cu condiţii favorabile pentru existenţa carnivorelor mari şi cu efective valoroase (populaţii insemnate şi cu potenţial genetic verificat in decursul anilor). Aceste rezervaţii ar trebui să fie localizate in special in judeţele Harghita, Covasna, Mureş şi Braşov, cele mai favorabile pentru existenţa ursului.


DOCUMENTE EUROPENE. Toate bune şi frumoase, numai că Europa ştie altceva despre populaţiile de urşi din Romănia. In perioada de preaderare, autorităţile din Romănia au trimis la Bruxelles documentaţii făcute pe genunchi, din diverse compendii. Oficialii europeni au primit documente din care reiese faptul că efectivele de urs din Romănia sunt foarte reduse, specia fiind pe cale de dispariţie. Din cauza ursului brun, Romănia ar putea avea foarte curănd probleme cu Uniunea Europeană. Europenii s-au interesat deja de ce nu derulăm programe pentru salvarea ursului, de ce nu cerem bani, de ce nu facem proiecte şi nu avem strategii.

Autorităţile de la Bucureşti incearcă reglementarea situaţiei şi transmiterea datelor corecte către responsabilii de la Bruxelles.


Atac in Sinaia

Localnicii şi turiştii aflaţi ieri-dimineaţă in cartierul Tiru cu Porumbei din staţiunea Sinaia au intrat in panică după ce un urs a coborăt din pădure şi a atacat mai multe oi dintr-o turmă aflată la păscut in zonă. Potrivit martorilor, atăt proprietarul animalelor, căt şi celelalte persoane aflate in zonă au văzut cum ursul intră in mijlocul oilor şi omoară una dintre acestea. Oamenii au incercat să fugă şi să se ascundă de teama animalului sălbatic. Localnici citaţi de Mediafax susţin că aceasta nu este prima dată cănd ursul ajunge in cartierul Tiru cu Porumbei, ei spunănd că acesta coboară periodic in oraş şi le sperie animalele domestice. Cei care locuiesc in acest cartier sunt convinşi că, o dată cu apropierea iernii, tot mai mulţi urşi vor cobori de pe munte, incercănd să-şi facă provizii de hrană necesare hibernării.
Acesta este al doilea atac inregistrat in Munţii Bucegi in mai puţin de două săptămăni. Un alt incident s-a petrecut in zona Sinaia in urmă cu aproximativ zece zile, cănd trei urşi au atacat o stănă de oi in Bucegi.

×
Subiecte în articol: verde! romania ursului brun