Experţii reuniţi pentru o conferinţă la Praga i-au invitat vineri pe furnizorii de tehnologie 5G să pună accent pe securitatea lanţurilor lor de aprovizionare, în contextul îngrijorărilor faţă de uriaşa companie chineză Huawei, proscrisă de guvernul american, potrivit AFP.
"Riscul global al influenţei asupra unui furnizor de către o ţară terţă ar trebui luat în calcul, mai ales în ceea ce priveşte modelul său de guvernare, absenţa acordurilor de cooperare în materie de securitate", indică o declaraţie publicată în cursul Conferinţei asupra 5G şi securităţii la Praga.
Denumită "Propunerile de la Praga", această declaraţie neconstrângătoare subliniază de asemenea drept criterii de securitate aderarea la acorduri multilaterale, internaţionale sau bilaterale în materie de securitate cibernetică, combaterea criminalităţii cibernetice şi protejarea datelor.
Guvernul american a interzis agenţiilor sale să achiziţioneze echipamente Huawei, temându-se că Beijingul le-ar putea spiona comunicaţiile şi accede la infrastructuri esenţiale ale ţării dacă producătorul chinez va fi autorizat să dezvolte reţele cu tehnologie 5G care oferă transferul instantaneu de date.
Washingtonul invocă în special o lege chineză care obligă companiile chineze să ajute autorităţile în colectarea de informaţii.
Europa este divizată din acest punct de vedere: ţări ca Marea Britanie şi Germania au acceptat participarea Huawei la dezvoltarea reţelelor lor, în timp ce alte ţări - precum Republica Cehă - au lansat avertismente.
Totuşi, preşedintele ceh Milos Zeman, cunoscut pentru opiniile sale proruse şi prochineze, s-a întâlnit săptămâna trecută cu un responsabil Huawei la Beijing. El l-a asigurat de solidaritate sa, afirmând că lipsesc "probe materiale" pentru acest avertisment.
"Noi am discutat despre o serie de probleme legate de furnizori pe care îi avem în prezent, mai degrabă decât despre cei pe care am dori să îi avem în viitor", a declarat Ciaran Martin, responsabil de la Centrul naţional britanic de securitate cibernetică.
Prezidând un grup de lucru axat pe securitate în cursul acestei conferinţe organizate de guvernul ceh, Martin a evocat "problema diversităţii furnizorilor". "Am evocat o serie de provocări în materie de securitate, uneori legate de calitate: inginerie mediocră, practici de securitate mediocre; există probleme şi exigenţe de securitate legate de nevoia furnizorilor de a accede la reţeaua operatorului", a detaliat el.
AGERPRES