x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Sedesa, afară din Centrul Istoric

Sedesa, afară din Centrul Istoric

de Monica Andrei Capatos    |    23 Oct 2009   •   00:00
Sedesa, afară din Centrul Istoric
Sursa foto: Bogdan Iuraşcu/Jurnalul Naţional

Contractul dintre Primăria Capitalei şi firma spaniolă Sedesa, cea care s-a ocupat de reabilitarea Centrului Istoric, a fost reziliat de Sorin Oprescu. În patru ani, societatea n-a reabilitat decât patru străzi din cele 14 câte erau în program. Aceasta este una dintre măsurile luate de edil înainte să plece în campania electorală. Tot ieri a avut loc şi o şedinţă de consiliu unde cearta şi acuzele au fost la ordinea zilei.

Cea mai veche zonă a Capitalei a rămas un şantier, chiar dacă au trecut patru ani de când firma spaniolă Sedesa s-a angajat s-o reabiliteze. N-au fost terminate decât patru străzi, şi acestea făcute cu chiu, cu vai, din 14 câte erau în plan. Primarul general, Sorin Oprescu, a anunţat ieri că a reziliat contractul pe care municipalitatea îl avea cu Sedesa. Era de aşteptat, pentru că discuţiile dintre cele două părţi îngheţaseră în ultima perioadă.

În urmă cu câteva săptămâni, o echipă de arhitecţi care s-a ocupat de reabilitarea zonei vechi a Sibiului a vizitat şi centrul nostru la invitaţia primarului Oprescu, practic lucrurile de atunci erau anticipate cu privire la rezilierea contractului. "Până la sfârşitul anului, firmele care au subcontractat lucrările de la societatea spaniolă îşi vor continua activitatea, de la începutul anului urmând să fie organizată o licitaţie", a mai spus edilul.

Cert este că şi aici lucrurile sunt încurcate, s-a apelat la un expert în arbitraj internaţional în vederea soluţionării discuţiilor legate de partea financiară, municipalitatea având de luat mulţi bani de la Sedesa, nicidecum de dat. O altă măsură a edilului a fost legată de lucrările de lângă Catedrala Sf. Iosif, societatea Millenium Building Development SRL fiind somată să oprească imediat lucrările. În replică, reprezentanţii Millenium susţin că autorizaţia este valabilă pe toată durata de execuţie a lucrărilor, de 36 de luni, din care s-au consumat efectiv 18 luni.

"Domnul primar general, Sorin Oprescu, se află într-o gravă eroare de informare. Dorim să reamintim în acest context de decizia irevocabilă a Curţii de Apel Ploieşti din 25.06.2009, care a respins solicitarea de anulare a autorizaţiei de construcţie a Complexului Cathedral Plaza", se arată în comunicatul companiei. Proiectul a fost autorizat de Primăria Sectorului 1 la 24 februarie 2006, iar lucrările au început în martie 2006. Însă în aprilie 2006 avizele au fost contestate în instanţă de reprezentanţii Arhiepiscopiei Romano-Catolice, iar din iulie 2007 lucrările au fost întrerupte până la soluţionarea cauzei, deschisă prin decizia Curţii de Apel din 25.06.2009", spun reprezentanţii Millenium.

CIRC LA ŞEDINŢA DE CONSILIU
Ca de fiecare dată, consilierii generali nu s-au abţinut în şedinţa de ieri de la acuze, timp de două ore discutând practic despre nimic. Un subiect disputat de pe ordinea de zi a fost legat de contractul de concesiune pe care municipalitatea îl are cu Apa Nova. Printr-un act adiţional, practic, societatea franceză se angaja printre altele să renunţe la contravaloarea facturilor neachitate, în valoare de 12 milioane de euro, la penalizările RADET de 16 milioane de euro şi să facă o serie de investiţii în reţele de apă şi canal de 4,6 milioane de euro.

Planurile francezilor nu i-au impresionat pe aleşii locali ai PSD, care şi-au amintit de contractul de concesiune încheiat în 2000. "Trebuie să ştim şi noi pe ce sunt cheltuiţi banii publici. Sunt consternat şi siderat. Este ca şi când am fi luaţi drept imbecili", a vociferat Victor Stan, consilier general. Au urmat discuţii lungi pe această temă, dar fără rezultat, pentru că proiectul nu a primit voturile necesare. Aleşii locali au fost de acord doar cu plătirea de Primăria Capitalei a datoriilor pe care RADET le avea către Apa Nova.

Nervii unora s-au canalizat imediat pe un alt punct de pe ordinea de zi, şi anume mutarea sediului Primăriei Capitalei în Splaiul Independenţei nr. 291-293, actuala clădire a municipalităţii intrând în reparaţii. Proiectul a mai fost discutat şi la ultima şedinţă de consiliu, dar a fost respins. Ieri, lucrurile s-au schimbat, consilierii generali au fost de acord. Astfel, municipalitatea va plăti 2,7 milioane de euro pe an pentru noua clădire, adică 17,84 de euro pe metru pătrat. Tot în şedinţa de ieri s-au luat 20 milioane de euro de la Direcţia de Transport din Primăria Capitalei şi alocate RADET şi reamenajării Parcului Palatului Brâncovenesc.

×
Subiecte în articol: observator