Reducerile de personal din sistemul administrativ au încins spiritele azi în şedinţa de la Primăria Capitalei. De la distanţă, via telefon, proaspăta şefă a PDL Bucureşti, Elena Udrea, a fost informată constant despre modul în care au decurs "ostilităţile” între tabăra PDL + PNG-CD şi cea a PSD şi PNL.
UPDATE: Lucrările au fost reluate la această oră, dar scandalul a reizbucnit cu şi mai mare intensitate, după ce consilierii PSD şi PNL au contestat votul dat anterior la proiectul privind reducerea personalului administrativ, pe motiv că de la afişarea pe site până la votare au apărut modificări. În semn de protest, consilierii PNL au părăsit sala. Şedinţa continuă însă în lipsa lor, existând cvorumul necesar.
Consilierii generali s-au întrecut ieri în declaraţii care mai de care mai penibile. Şedinţa Consiliului General a început cu o întârziere de aproximativ o oră pe motiv că aleşii PDL nu cădeau la pace. În acest moment în Consiliu sunt mai multe tabere în grupul PDL, cea mai puternică fiind condusă de noua şefă pe Bucureşti Elena Udrea, iar cea care şi-a mai pierdut din influenţă este condusă de Liviu Negoiţă. Elena Udrea n-a fost prezentă fizic la şedinţă dar a ştiut pas cu pas ce se întâmpla pentru că o parte din consilieri o sunau şi-i dădeau raportul. Mai mult, cerinţele ei au fost ascultate cu sfinţenie de cei de la PDL.
Pe ordinea de zi au fost trecute patru proiecte, din care trei privind reducerea numărului total de posturi pentru municipalitate, Poliţia Comunitară şi Direcţia Generală de Evidenţă a Persoanei, iar cel de-al patrulea referindu-se la rectificarea bugetului propriu al Bucureştiului. Reducerile de posturi sunt o consecinţă a prevederilor Ordonanţei de Urgenţă 63 care modifică şi completează
Legea 273. Conform primului proiect, Primăria Capitalei ar urma să aibă un număr total de 4.920 de posturi, din care 4.391 vor fi angajaţi în aparatul propriu al municipalităţii, alţi 130 angajaţi pentru serviciul public comunitar local de evidenţă a persoanelor, 389 de posturi pentru Poliţia Comunitară şi paza obiectivelor şi 10 posturi pentru serviciile de implementare a proiectelor finanţate din fonduri externe nerambursabile. Nu vor fi foarte multe persoane disponibilizate pentru că foarte multe posturi nu erau ocupate. De exemplu, Administraţia Străzilor avea o organigramă cu 815 posturi dar erau ocupate doar 530 dintre care vor rămâne 490. Şi această situaţie poate fi regăsită la mai toate direcţiile din cadrul Primăriei Capitalei.
Consilierii generali ai PSD şi PNL au anunţat încă de la început că nu vor fi de acord cu reducerea numărului de personal şi nici cu aprobarea structurii organizatorice a aparatului de specialitate al primarului general. "Clanul Băsescu -Udrea -Boc au luat decizii care încalcă Constituţia. Ordonanţa 63 nu respectă interesele bucureştenilor şi nu ţine cont de nevoile lor. Am făcut o centestaţie la Avocatul Poporului care la rândul său a înaintat-o Curţii Constituţionale", a declarat Robert Niţă, liderul grupului PNL. Cei de la PSD au spus că au primit proiectul cu doar câteva ore înainte de începerea şedinţei şI nu ştiu despre ce modificări au avut loc pe ultima sută de metri.
Cea mai penibilă declaraţie a fost însă a consilierului PDL, revoluţionarul Dumitru Dincă. "Să ştiţi că-i pare rău de această situaţie şi preşedintelui României, Traian Băsescu, dar şi premierului Emil Boc. Această criză este una internaţională care a fost generată de un sistem. Realitatea este crudă şi trebuie luată în consecinţă. Criza economică nu este nici a lui Băsescu, nici a lui Boc, este a unui sistem", a spus Dincă trăind momentul la maximum şi dând în final vina şi pe reprezentanţii mass-media care nu redau realitatea din teren.
După două ore şi jumătate de tămbălău proiectul privind reducerile de personal din sistemul administrativ a trecut, fiind votat de consilierii PDL şi PNG-CD. Extenuaţi de atâtea discuţii, consilierii au cerut o pauză, urmând să discute celelalte trei proiecte. Urmează reducerea de personal de la Poliţia Comunitară unde vor rămâne, dacă aleşii vor fi de acord, 389 de posturi din 1.087. De asemenea, Teatrul de Dans Contemporan, Teatrul Metropolitan al Tineretului şi şcoala de Arte "Circ & Variete Globus" aflate în administrarea Primăriei Capitalei vor fi desfiinţate.
Citește pe Antena3.ro