x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ședință la Ministerul Mediului, după ploile din ultima perioadă

Ședință la Ministerul Mediului, după ploile din ultima perioadă

25 Iun 2021   •   18:00
Ședință la Ministerul Mediului, după ploile din ultima perioadă

Fenomene meteorologice severe aduc pagube culturilor agricole,iar pe baza avertizărilor de la ANM sistemele anti-grindină ar trebui să poată fi pregătite să intervină acolo unde sunt puncte de lansare, au discutat, vineri,în ședință, miniștrii Mediului și Agriculturii, scrie Mediafax.

Ministrul Mediului, Tánczos Barna, a convocat, vineri, o ședință de lucru online, la care i-a chemat pe ministrul Agriculturii, Nechita-Adrian Oros, pe directorul general al Autorității pentru Administrarea Sistemului Național Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor, Gheorghe Căunei. La întâlnirea convocată de Tánczos Barna participă și specialiști din cadrul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, ai Administrației Naționale de Meteorologie, ai Administrației Naționale „Apele Române”, ai Institutului Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor.

Scopul ședinței este de a analiza prognozele hidrometeorologice pentru perioada următoare și a identifica soluțiile necesare a fi aplicate pentru a diminua sau evita pagubele produse asupra culturilor agricole de fenomenele meteorologice prognozate pentru următoarele zile.

„Am convocat această întâlnire pentru a analiza situația din punct de vedere al colaborării dintre Administrația Națională de Meteorologie și Autoritatea pentru Administrarea Sistemului Național Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor, astfel încât să venim în sprijinul fermierilor care sunt afectați de această perioada critică, în care sunt fenomene meteorologice severe care aduc pagube importante culturilor agricole. Vrem să venim în ajutorul agricultorilor prin avertizările pe care le emitem, inclusiv cele de tip now-casting, astfel încât să știe la ce să se aștepte, iar pe baza avertizărilor de la ANM sistemele anti-grindină să poată fi pregătite și să intervină acolo unde sunt puncte de lansare”, a spus ministrul Mediului.

Tánczos Barna a solicitat și o monitorizare continuă a fenomenelor severe și emitere rapidă de avertizări hidro și meteo atunci când situația o cere.

De asemenea, ministrul Tánczos Barna a menționat că vor fi informați și factorii responsabili din cadrul Ministerului Economiei pentru a se asigura măsurile necesare la minele și iazurile de decantare aflate în administrarea acestei instituții, astfel încât să nu existe probleme în aceasta perioadă în care se așteaptă cantități importante de precipitații.

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Nechita-Adrian Oros a menționat că au fost utilizate, în ultima perioadă, 76 de rachete anti-grindină, însă, din nefericire, nu toată suprafața agricolă a țării poate fi protejată de aceste sisteme.

Extinderea sistemului va fi realizată prin fonduri de la bugetul de stat.

La rândul său, directorul general al Autorității pentru Administrarea Sistemului Național Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor, Gheorghe Căunei, a subliniat faptul că între ANM și instituția pe care o conduce ”există o colaborare foarte bună, ANM ne furnizează toate avertizările necesare, inclusiv date deja procesate astfel încât să putem interveni rapid și să protejăm suprafețele unde avem sisteme. Avem în stoc cantitatea de rachete necesare. Avem soluții iar acolo unde acționam avem succes, sunt activități care se vad, avem mijloace tehnice de ultimă generație și softuri performante, imagini tridimensionale”.

 

×
Subiecte în articol: tanczos barna