x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Şefa ITM Mureş, trimisă în judecată de DNA

Şefa ITM Mureş, trimisă în judecată de DNA

03 Dec 2008   •   00:00

Carmen Vamanu, şefa Inspectoratului Teritorial de Muncă Mureş şi fost prefect al judeţului, a fost trimisă în judecată de Serviciul Teritorial Târgu Mureş al DNA, fiind acuzată că a dispus sancţiuni uşoare la firme unde neregulile erau grave şi că a folosit informaţii ce nu erau destinate publicităţii.




Potrivit unui comunicat de presă al DNA remis astăzi, Vamanu, care a îndeplinit, în perioada 2000-2001, funcţia de prefect al judeţului Mureş, a fost trimisă în judecată în luna noiembrie, potrivit Mediafax. Conform comunicatului citat, procurorii de la Mureş au trimis-o în judecată pe Vamanu, inspector-şef al ITM Mureş, pentru infracţiunile de abuz în serviciu contra intereselor publice şi folosirea de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, ambele în formă continuată, în cursul anului 2005. Procurorii o acuză pe Vamanu că, în perioada 18-30 martie 2005, cu ocazia unor controale pe linie de muncă la unele firme din judeţ, a dispus ca inspectorii din subordine să aplice sancţiuni mai blânde (doar cu avertisment), în condiţiile în care aceştia au constatat încălcări ale dispoziţiilor legale în materia dreptului muncii. Inspectorii ITM Mureş au constatat, la unele firme, că mai multe persoane lucrau fără forme legale sau, în alte situaţii, nu aveau contractele de muncă înregistrate la Inspectoratul Teritorial de Muncă Mureş în termenul prevăzut de lege, susţin anchetatorii.
Mai mult, în perioada 18 aprilie 2005-21 aprilie 2005, deşi avea obligaţia să păstreze secretul profesional, Vamanu ar fi comunicat telefonic la cinci persoane informaţii ce nu erau destinate publicităţii, cu privire la desfăşurarea unor acţiuni de control inopinate la unele firme la care persoanele avertizate aveau interese. "De asemenea, la data de 7 martie 2005, luând cunoştinţă de producerea unui accident de muncă pe raza localităţii Sângeorgiu de Pădure, judeţul Mureş, precum şi de faptul că persoana victimă a accidentului lucra fără contract de muncă, în mod abuziv, nu a dispus măsuri de sancţionare a muncii la negru, conform Codului Muncii, ajutându-l, totodată, pe angajator, să încheie şi să înregistreze retroactiv contractul de muncă al victimei accidentului. În plus, după înregistrarea contractului de muncă în condiţiile mai sus arătate, nu a dispus măsuri de cercetare a accidentului de muncă, pentru a se stabili cauzele care l-au determinat", se arată în comunicatul DNA. Procurorii anticorupţie au sesizat Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale cu privire la trimiterea în judecată a Marianei Carmen Vamanu, pentru luarea măsurilor legale, iar dosarul a fost înaintat spre judecare la Judecătoria Târgu Mureş, se mai arată în comunicatul DNA.

×
Subiecte în articol: romania mureş