Procurorii şefi şi şefii de instanţă de la Dolj şi Braşov au fost convocaţi, astăzi, la Consiliul Superior al Magistraturii care va analiza modul în care au fost îndeplinite atribuţiile manageriale de la Tribunalele Dolj şi Braşov, dar şi de la Parchetul Tribunalului Dolj în legătură cu cazul moldoveanului Serghei Gorbunov.
Astăzi se va discuta doar modul în care şi-au îndeplinit şefii de instanţe şi procurorul şef atribuţiile în cazul Gorbunov, chestiunile disciplinare pe care le implică acest dosar fiind în curs de cercetare. Astfel, Secţiile de procurori şi judecători, separat, vor analiza modul în care magistraţii şefi gestionează situaţii de genul Gorbunov. Secţia pentru procurori a CSM îi audiază, printre alţii, pe prim-procurorul Parchetului Tribunalului Dolj, Gheorghe Stoian, şi pe adjunctul acestuia, Tena Moraru. În cealaltă Secţie a CSM vor fi audiaţi, printre alţii, preşedintele Tribunaluli Dolj, Constantin Diaconu, vicepreşedinţii Carmen Mititelu şi Dumitru Stanciu, dar şi preşedintele Tribunalului Braşov, Aurelia Munteanu, precum şi judecători responsabili cu Birourile Executăr penale de la cele două instanţe. Audierile magistraţilor survin atacului armat din 29 ianuarie, din Braşov, ţinta fiind o casă de schimb valutar. Jefuitorul, înarmat cu două arme, i-a executat pe cei doi angajaţi ai casei de schimb valutar, apoi a spart geamul maşinii în care se afla o sumă importantă de bani. Atacul a generat panică, însă un bărbat a încercat să-l împiedice pe asasin, însă a fost împuşcat mortal. Unul dintre angajaţii casei de schimb, deşi grav rănit, a supravieţuit. Modul de operare, locul, dar şi ţinta, i-a condus pe anchetatori către Serghei Gorbunov. Acesta părăsise închisoare din 16 mai 2008, în condiţiile în care avea două sentinţe de condamnare pentru jaf armat, soldat cu răniri grave. Gorbunov a fost condamnat la zece, respectiv 15 ani de detenţie pentru atacuri armate în Constanţa şi în Braşov.
Condamnatul a fost eliberat pe motiv că ar fi orbit, având un glaucom, şi că trebuia operat. Ceea ce nu s-a întâmplat. Operaţia putea fi realizată cu deţinutul în stare de arest, potrivit practicii generale. Oricum, intervenţia putea fi făcută în mult mai puţin decât trei luni, cât a decis instanţa să-i întrerupă executarea pedepsei lui Gorbunov. Decizia din 5 mai 2008 a judecătoarei Maria Nicola de la Tribunalul Dolj nu a fost contestată, Parchetul stabilind că nu se impune a face recurs. Astfel, Gorbunov a părăsit în 16 mai 2008 Penitenciarul Craiova, el fiind reîncarcerat de abia după atacut armat de la Braşov din 29 ianuarie. În 48 de ore, Poliţia l-a reperat pe Gorbunov, deşi el era dat în urmărire generală din 3 decembrie 2008, după ce Penitenciarul Craiova şi instanţa doljeană au semnalat că acesta este dispărut. În urma viciilor constatate imediat după declanşarea anchetei în cazul jafului de la Braşov, CSM, dar şi procurorul general al României au cerut verificări privind modul în care s-a soluţionat cazul Gorbunov şi nu numai.
Mediafax
Citește pe Antena3.ro