x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Şeful ANRM: Produsul final de la Roşia Montană va conţine 17% aur şi 83% argint

Şeful ANRM: Produsul final de la Roşia Montană va conţine 17% aur şi 83% argint

24 Sep 2013   •   14:14
Şeful ANRM: Produsul final de la Roşia Montană va conţine 17% aur şi 83% argint

Produsul final minier ce va ieși în urma exploatării de la Roșia Montană va conține 17% aur și 83% argint, conform legislației și acordului încheiat cu investitorul, a declarat, marți, în Comisia Specială pentru proiectul aurifer din Munții Apuseni, Gheorghe Duțu, președintele Agenției Naționale pentru Resurse Minerale.

'Riscurile de mediu sunt prevăzute în raportul de evaluare ale proiectului. Există un plan de dezvoltare în parametri legali. Tehnologia care funcționează la ora actuală /cianurarea, n.r./ este pentru extracția aurului și argintului, fiind de ultimă generație. În momentul în care apare încă un element chimic care poate fi exploatat, acesta este cuantificat instantaneu și avem posibilitatea de a-l trece în licență printr-un act adițional, astfel încât această resursă să fie valorificată. Evident, completat cu valoarea redevențelor etc (...) Produsul final minier în conformitate cu legislația și cu acordul pe care îl avem cu compania, este un produs cu un conținut de 17% aur și 83% argint. Deci, acesta va fi produsul care va ieși de la companie', a declarat Duțu, potrivit Agerpres.

Acesta a adăugat că, la solicitarea Comisiei Speciale pentru Roșia Montană, ANRM va putea pune la dispoziție licența de exploatare a proiectului, precum și faptul că investitorul va fi cel care ar urma să exploateze elementele chimice, altele decât aurul și argintul, dacă acestea vor fi descoperite pe parcurs.

'Roșia Montană Gold Corporation va exploata elementele chimice altele decât aurul și argintul, dacă acestea vor fi descoperite, dar tot pe baza unei noi licențe. Licența de exploatare a proiectului poate fi pusă la dispoziția Comisiei Speciale la o simplă solicitare din partea dvs.', a afirmat președintele ANRM.

Parlamentarii comisiei speciale pentru Roșia Montană s-au reunit, marți, pentru a discuta despre investiția pe care canadienii de la Roșia Montană Gold Corporation /RMGC/ vor să o deruleze într-un proiect de extracție a aurului.

Începând de miercuri, timp de două zile, membrii comisiei se vor deplasa la Roșia Montană, unde vor sta de vorbă cu reprezentanți ai minerilor, ai companiei Roșia Montană Gold Corporation, ai ONG-urilor și autorităților.

Parlamentarii au termen să încheie raportul cu privire la exploatarea minieră până pe 20 octombrie, prima cameră sesizată fiind Senatul.

La jumătatea lunii septembrie, ministrul Mediului, Rovana Plumb, declara că valoarea garanției de mediu pe care investitorul canadian o va depune, anual, în contul statului român pentru proiectul de la Roșia Montană este de 146 milioane de dolari, la care se adăugă o garanție suplimentară, în caz de accident ecologic, în valoare de 25 milioane dolari, în fiecare an.

Guvernul a adoptat, în data de 27 august 2013, proiectul de lege referitor la Roșia Montană.

Actul normativ prevede aprobarea unui acord în baza căruia acționarul majoritar al proiectul minier aurifer, Roșia Montană Gold Corporation /RMGC/, va transfera în etape cu titlu gratuit către acționarul minoritar controlat de statul român o cotă de 5,69% din capitalul social al companiei. Participația indirectă a statului român urmează să ajungă, astfel, la 25%. Redevența minieră aplicabilă proiectului minier va fi de 6% (față de 4% în cazul celorlalte proiecte miniere) cu opțiunea statului român de a solicita plata acesteia în natură. De asemenea, investitorul se angajează să întreprindă conservarea, amenajarea și revitalizarea patrimoniului cultural, să  asigure protecția mediului și eliminarea poluării istorice, să contribuie la dezvoltarea economică și culturală durabilă a comunității din Roșia Montană.

Textul adoptat de Guvern mai prevede declararea proiectului ca fiind de utilitate publică și de interes național deosebit, dar și mandatarea unor entități publice să aducă la îndeplinire unele măsuri aferente exploatării minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roșia Montană.

Conform planului de afaceri al acționarului majoritar, implementarea și desfășurarea exploatării minereurilor auro-argentifere vor duce la crearea a 2.300 locuri de muncă în faza de construcție și 900 locuri de muncă în faza de operare.

Compania urmează să dezvolte cea mai modernă mină din România, la Roșia Montană, propunându-și să extragă aproximativ 300 de tone de aur și 1.400 tone de argint, echivalentul a 20.000 de lingouri. În cazul în care proiectul aurifer ar primi undă verde, România devine primul producător de aur din Europa, depășind astfel primele două țări din top, Finlanda și Suedia

×