x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Şeful Direcţiei Rutiere avertizează: Iarna vine din noiembrie, atenţie la anvelope!

Şeful Direcţiei Rutiere avertizează: Iarna vine din noiembrie, atenţie la anvelope!

13 Sep 2012   •   06:01
Şeful Direcţiei Rutiere avertizează: Iarna vine din noiembrie, atenţie la anvelope!

Lucian Dinita, seful Directiei Rutiere, a declarat, ieri, ca soferii ar putea sa-si echipeze masinile cu anvelope de iarna inca din noiembrie, potrivit prognozei meteo. El a atentionat ca in unele zone ale tarii temperaturile au ajuns deja in pragul inghetului, astfel ca autovehiculele care circula pe acolo trebuie sa aiba cauciucurile adecvate, intrucat legea nu impune un termen precis de echipare pentru iarna.

“Daca prognoza este corecta, atunci din noiembrie vine iarna. Cauciucurile de vara trebuie inlocuite odata cu inghetul. Nu conteaza ce luna este', a spus Dinita, citat de Mediafax. Seful Politiei Rutiere a dat ca exemplu localitatile Campeni – Alba si Balea Lac, unde s-au inregistrat deja temperaturi de inghet, iar aici, dupa litera legii, ar trebui folosite cauciurile de iarna.

Reamintim ca, incepand cu 1 noiembrie 2011, soferii sunt obligati sa-si echipeze autovehiculele cu anvelope de iarna, in caz ca circula pe drumuri acoperite cu zapada, gheata sau polei.

Nu se precizeaza o perioada anume din an, astfel ca, unde ninge din octombrie, conducatorii auto trebuie sa stie ca nu au voie pe sosea fara cauciucuri de iarna.

In cazul vehiculelor cu masa totala maxima autorizata mai mare de 3,5 tone si al celor de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune, masina trebuie echipata cu anvelope de iarna pe axele de tractiune si sa aiba montate pe aceste roti lanturi sau alte echipamente antiderapante omologate.

Amenda pentru cei care nu respecta noile dispozitii este de la 9 la 20 de puncte-amenda, respectiv intre aproximativ 600 si 1.400 de lei, iar sanctiunea contraventionala este insotita si de masura retinerii certificatului de inmatriculare.

×