x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Şeful Gărzii de Mediu, pe făraş

Şeful Gărzii de Mediu, pe făraş

de Ionut Teodorescu    |    28 Mar 2008   •   00:00
Şeful Gărzii de Mediu, pe făraş
Sursa foto: Bogdan Iuraşcu/

Comisarul-şef al Gărzii Naţionale de Mediu, Octavian Popa, a intrat în vizorul libe­ralilor, care nu-l mai doresc la şefia instituţiei. Deciziile luate de Popa au creat un haos fără precedent la Garda de Mediu, instituţia fiind aproape nefuncţională în momentul de faţă.

Comisarul-şef al Gărzii Naţionale de Mediu, Octavian Popa, a intrat în vizorul libe­ralilor, care nu-l mai doresc la şefia instituţiei. Deciziile luate de Popa au creat un haos fără precedent la Garda de Mediu, instituţia fiind aproape nefuncţională în momentul de faţă.

Vehement contestat de subalternii săi, comisarul-ge­neral Octavian Popa a fost luat la ochi şi de şefii săi pe linie de partid şi chiar de premierul Călin Popescu Tăriceanu. Atât surse din Guvern şi Ministerul Mediului şi Dezvoltării Durabile, cât şi din Partidul Naţional Libe­ral confirmă că decizia a fost deja luată, şi anunţul că Octavian Popa nu mai este şeful Gărzii Naţionale de Mediu va fi făcut cât de curând. Popa este acuzat că a creat un haos de nedescris la Garda de Mediu, unde ar exista şi probleme în ceea ce priveşte gestionarea unor fonduri, folosite pentru alt scop decât acela pentru care au fost repartizate instituţiei. Popa, preşedinte al filialei Tulcea a PNL şi fost pedagog, a fost numit la GNM la începutul anului trecut, exclusiv pe criterii politice, neavând nici un fel de pregătire în domeniu. Înainte de a fi “uns” comisar-şef, cel poreclit Popicu’ a fost în cărţi pentru a deveni secretar de stat la Ministerul Internelor şi Reformei Administrative, condus de Cristian David. În presă au apărut şi informaţii potrivit cărora Popa ar viza şi scaunul de guvernator al Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării. După venirea la condu­cerea Comisariatului General al Gărzii de Mediu, lucrurile au luat o turnură dezastruoasă pentru instituţie. Angajaţii din toată ţara s-au revoltat împotriva lui Popicu’. Libe­ralul a făcut o serie de schimbări, operate pe criterii politice. Unii din cei care au fost daţi afară abuziv de la Garda de Me­diu deja au în­ceput să câştige procesele în ţară.

 

ILEGAL. Unele dintre măsuri sunt ilegale, în opinia celor care le-au suportat consecinţele. Popa a promovat Hotărârea de Guvern 1224/2007, actualizată, prin care au fost desfiinţate cele opt comisariate regionale ale Gărzii de Mediu. După părerea comisarilor de mediu din ţară, HG este absolut nefundamentată şi a produs o zguduire din temelii a întregii structuri a Gărzii de Mediu în teritoriu. Practic, toată activitatea – organizată astfel din 2003 – a fost dată peste cap. Nici la momentul actual HG nu poate fi respectată: la nivelul celor opt comisariate regionale erau angajate 80 de persoane la Departamentul Administrativ. Este clar că la 43 de judeţe (cu numai patru persoane la administrativ: contabilitate – două persoane, resurse umane – o persoană, administrativ – o persoană) este nevoie de 172 de persoane. Adică, numai la Departamentul Administrativ mai trebuie angajate 92 de persoane la nivel naţional al Gărzii de Mediu, pentru funcţionarea minimală a comisa­riatelor judeţene care au primit personalitate juridică! Cum să se facă aceste angajări dacă HG 1224/2007 spune că “numărul de personal va rămâne acelaşi!?”.

Toate astea au condus la faptul că în momentul de faţă GNM este ne­func­ţio­na­lă, o institu­ţie de verificare şi control nu are în a­cest mo­ment un pro­ces-verbal, pentru a da amenzile, care să fie validat.

×
Subiecte în articol: verde! mediu popa gărzii mediu gărzii