x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Seismolog: "Cutremure ca cele din Spania se pot produce şi în zona Banatului"

Seismolog: "Cutremure ca cele din Spania se pot produce şi în zona Banatului"

12 Mai 2011   •   14:30
Seismolog: "Cutremure ca cele din Spania se pot produce şi în zona Banatului"
Sursa foto: /Reuters
165045-.jpgŞeful Centrului de Avertizare Sesismologică, Victorin Toader, a explicat că seismul produs în Spania, de 5,2 grade pe scara Richter, s-a produs la suprafaţă, ceea ce explică numărul foarte mare de victime. În România, zona în care se produc cutremure de suprafaţă este Banatul.

"Cutremurul care s-a produs miercuri în Spania a fost unul de suprafaţă. Este cunoscut faptul că acest tip de cutremur produce pagube însemnate chiar şi la magnitudini mici. Mai mult, dacă seismele se produc în zona de localitate, efectele pot fi devastatoare", a explicat pentru realitatea.net Victorin Toader.

Specialistul avertizează că în Banat se pot produce seisme la suprafaţă, care pot provoca pagube importante. "Acelaşi lucru ca şi în Spania se poate produce şi în zona Banatului", a spus şeful Centrului de Avertizare Sesismologică.

Din păcate, în cazul cutremurelor de suprafaţă nu se pot emite avertizări, pentru că timpii de reacţie sunt foarte mici.

În cazul cutremurului din Spania, numărul mare al victimelor s-a datorat şi clădirilor vechi care erau în zonă. "În mod normal, dacă imobilele erau bine consolidate, numărul victimelor ar fi putut fi mai mic", a conchis Victorin Toader.

×