x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Sentinţa în dosarul medicului Şerban Brădişteanu se va da pe 4 martie

Sentinţa în dosarul medicului Şerban Brădişteanu se va da pe 4 martie

17 Feb 2014   •   10:30
Sentinţa în dosarul medicului Şerban Brădişteanu se va da pe 4 martie
UPDATE 11:35 - Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a finalizat luni dosarul în care medicul cardiolog Şerban Brădişteanu este acuzat de favorizarea fostului premier Adrian Năstase, urmând ca instanţa să anunţe sentinţa pe 4 martie.
-------------------------------------------

Procesul medicului Şerban Brădişteanu este aproape de final, Instanţa Supremă judecând astăzi un nou termen care ar putea fi şi ultimul. Procurorii îl acuză pe medicul cardiolog că l-ar fi ajutat pe Năstase să evite arestul, după tentativa de sinucidere.

Judecătorii încearcă să stabilească dacă acuzaţiile procurorilor anticoruţie sunt susţinute şi într-adevăr medicul cardiolog l-a ţinut internat pe Adrian Năstase fără un motiv întemeiat.

Luna trecută, medicul a fost achitat pe fond într-un alt dosar penal, în care era acuzat de abuz în serviciu şi luare de mită. Condamnarea pe fond a fost decisă după amânări și redeschiderea cauzei. Şerban Brădișteanu, șef de secție la Spitalul de Urgență Floreasca, este acuzat că ar fi primit mită aproape 4 milioane de euro de la o firmă care distribuia produse medicale, în schimbul trucării unor licitații privind achiziționarea de aparatură medicală pentru penitenciare.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

"La data de 20 iunie 2012, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Completul de 5 judecători a pronunţat prin decizie definitivă condamnarea inculpatului Adrian Năstase la pedeapsa de 2 ani închisoare în regim de detenţie pentru săvârşirea infracţiunii de folosire a influenţei sau autorităţii funcţiei de preşedinte al unui partid, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite şi, în aceeaşi zi, Tribunalul Bucureşti a emis mandatul de executare a pedepsei cu închisoarea conţinând menţiunea expresă de încarcerare în penitenciar a persoanei condamnate Adrian Năstase.

În condiţiile în care Adrian Năstase şi-a provocat leziuni prin împuşcare, acesta a fost transportat la Spitalul Clinic de Urgență Floreasca București şi, cu această ocazie, inculpatul Brădişteanu Şerban Alexandru, prin atitudinea sa, a încercat zădărnicirea punerii în executare a mandatului de executare a pedepsei privindu-l pe Năstase Adrian.

Concret, inculpatul Brădişteanu Şerban Alexandru şi-a folosit prerogativele sale de medic specialist chirurgie cardio vasculară şi şi-a asumat internarea lui Adrian Năstase în cadrul secţiei pe care o conducea deşi diagnosticul medical nu impunea internarea în cadrul acestei secţii iar primele intervenţii medicale au fost realizate de către un alt medic dintr-o altă secţie.
În continuare, deşi nu a făcut nicio menţiune cu privire la necesitatea unei intervenţii chirurgicale cardio – vasculare în fişa medicală a persoanei condamnate, inculpatul Brădişteanu Şerban Alexandru şi-a arogat fără drept calitatea de a emite opiniile oficiale ale spitalului, a preluat controlul asupra comunicării publice şi a transmis că persoana condamnată are şi alte afecţiuni medicale, care, în realitate, erau secundare celor urgente gestionate deja de un alt medic. De asemenea, inculpatul a evitat să comunice oficial reprezentanţilor Direcţiei Generale de Poliţie Municipiului Bucureşti dacă persoana condamnată poate fi încarcerată.

Toate acestea au avut drept consecinţă prelungirea internării în spital şi amânarea momentului transferului la o unitate de detenţie, situaţie care a impus reprezentanţilor Direcţiei Generale de Poliţie Municipiului Bucureşti să facă demersuri legale suplimentare pentru clarificarea îndeplinirii condiţiilor juridice de transfer. Ca urmare a acestor demersuri, la data de 26 iunie 2012, Tribunalul Bucureşti, ca instanţă de executare, a stabilit că situaţia persoanei condamnate Năstase Adrian de a se afla internat la Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca Bucureşti nu împiedică cu nimic punerea în aplicare a mandatului de executare a pedepsei, lucru care s-a realizat în aceeaşi zi.

Cu privire la ofiţerii de poliţie judiciară Gheorghe Dumitru, adjunct al directorului D.G.P.M.B., Costea Nicolae şi Apostol Marian, ofiţeri în cadrul Serviciului de investigaţii criminale din cadrul D.G.P.M.B., procurorii au dispus scoaterea de sub urmărire penală a acestora pentru săvârşirea infracţiunii de favorizare a infractorului întrucât, din probele administrate pe parcursul urmăririi penale, s-a stabilit că aceştia nu au favorizat persoana condamnată.

Pentru aceleaşi considerente, procurorii au dispus scoaterea de sub urmărirea penală şi a învinuiţilor Macovei Radu Alexandru, medic, managerul Spitalului Clinic de Urgență Floreasca București şi Bragadireanu Petrica Simona, medic la secția ATI (terapie intensivă) în cadrul Spitalului Clinic de Urgență Floreasca București pentru infracţiunea de favorizare a infractorului", se arată în comunicatul DNA.

×