x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Serviciile sociale germane, debordate de valul de imigranţi din România şi Bulgaria

Serviciile sociale germane, debordate de valul de imigranţi din România şi Bulgaria

de Istvan Deak    |    10 Mai 2012   •   17:38
Serviciile sociale germane, debordate de valul de imigranţi din România şi Bulgaria

Serviciile sociale din Germania par depasite de situatie, in fata numarului extrem de mare de imigranti cu o situatie materiala precara provenind din Romania si din Bulgaria, relateaza cotidianul german Der Spiegel intr-un amplu material dedicat unui raport de evaluare pe 2012.

Serviciul german pentru Integrare si Imigratie (SVR) a realizat o evaluare in care se analizeaza colaborarea dintre autoritatile federale, regionale si locale. Colaborarea efectiva este inexistenta, iar coordonarea este inadecvata, este concluzia respectivului raport.

“Problema este evident modul in care autoritatile gestioneaza noile grupuri de imigranti proveniti din Sud-Estul Europei. Nu exista o strategie clara. Mai rau, multi politicieni regionali si nationali chiar sustin ca imigrantii romani si bulgari sunt sezonieri si ca se vor intoarce in curand la ei in tara - asa cum Guvernul german a asteptat, in mod gresit, sa o faca si “angajatii-oaspeti' turci si greci, acum zeci de ani', comenteaza Der Spiegel “Autoritatile locale abia acum incep sa priceapa ca imigrantii din statele din Est au venit ca sa ramana de-a dreptul', adauga sursa citata.

Conform raportului, eforturile de integrare a imigrantilor romani si bulgari par ineficiente, multi dintre straini confruntandu-se in Germania cu un sistem pe care nu il inteleg.

Berlinul pregateste un proiect in scopul mai bunei integrari a imigrantilor, care sa fie deplin aplicabil pana in 2016. Saptamana de saptamana, rapoarte din alte orase arata cat de necesare sunt astfel de masuri. La sfarsitul lui martie, de exemplu, un raid prin localitatea Mannheim a scos la iveala abuzuri grave: proprietari care inchiriau apartamente la preturi exorbitante unor imigranti care locuiau in conditii inumane, fara contracte legale. Doi romani din Stuttgart au fost condamnati recent pentru ca exploatau fete aduse din Romania pentru prostitutie in apartamente transformare in bordel, relateaza Der Spiegel.

In decembrie trecut, Ministerul de Interne a trimis Comisiei Europene un raport privind situatia romilor care traiesc in Germania. Raportul a concluzionat ca nu este nevoie de o strategie nationala, pentru ca romii au avut acces la programele existente de integrare. Regula care se aplica romilor se aplica si romanilor si bulgarilor. Pentru ca sunt cetateni UE, ei nu pot fi fortati sa ia lectii de limba germana si sa participe la cursuri de integrare care sunt oferite gratis imigrantilor care nu detin un pasaport european. Si, daca aleg sa participe pe baza de voluntariat, sunt taxati pentru acest privilegiu, scrie Der Spiegel, care incearca, astfel, sa explice de ce este atat de necesara o alta politica de integrare a imigrantilor.


×