Membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române şi-au exprimat susţinerea pentru demersurile Patriarhiei Române referitoare la creşterea salariilor preoţilor, în special ale celor din zonele sărace.
Patriarhia Română preciza, zilele trecute, că a început cu două luni în urmă discuţiile cu reprezentanţii Ministerului Economiei şi Finanţelor pentru a iniţia un proiect de lege prin care nivelul de salarizare a preoţilor să fie similar cu cel al profesorilor din învăţământul de stat. "Propunerea Patriarhiei Române a fost receptată pozitiv de către Ministerul Economiei şi Finanţelor, care şi-a manifestat disponibilitatea pentru promovarea unui astfel de proiect de lege prin care salariile preoţilor să ajungă la nivelul salariilor profesorilor, însă, în mod etapizat, potrivit posibilităţilor financiare reale", afirma sursa citată.
Deputatul liberal Nicolae Popa anunţa, la începutul lunii octombrie, că, împreună cu colegii săi parlamentari Varujan Vosganian şi Dan Motreanu, a elaborat un proiect de lege care prevede eliminarea, în totalitate, a discriminării preoţilor faţă de cadrele didactice. Salariul unui preot este jumătate din cel al unui cadru didactic, preciza deputatul liberal. Ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, anunţa recent că a decis reînceperea consultărilor cu bisericile din România, astfel încât preoţii să poată fi salarizaţi în concordanţă cu gradul lor. "Fireşte că bugetul nu asigură suma integrală, ea va fi diferită ca procent - mai mare pentru parohiile sărace, ceva mai mică pentru parohiile mai numeroase, de obicei cele din mediul urban. Vom propune, de asemenea, ca această măsură să se realizeze pe timpul a mai mulţi ani, astfel încât să existe şi pentru bugetul statului posibilitatea de adaptare din mers a sumelor aferente", declara Vosganian. Ministrul Economiei şi Finanţelor arăta că, în prezent, preoţii primesc o sumă extrem de mică ce este comparabilă cu salariul minim pe economie şi doar cei din parohiile foarte sărace primesc un mic supliment. O a doua măsură propusă atunci a fost aceea de a transforma Biserica în ordonator de credite.
Agerpres
Citește pe Antena3.ro