Aproximativ 80 de tineri care au mâncat shaorma de la un fast-food amplasat chiar în centrul campusului au ajuns la spital, în ultimele trei zile. Comisarii de la Protecţia Consumatorului au descoperit mai multe nereguli la produsele din carne.
Complexul studenţesc din Timişoara este cunoscut drept unul dintre cele mai aglomerate locuri din oraş, unde există peste 30 de restaurante şi fast-food-uri, majoritatea desfăşurând activităţi de alimentaţie publică în condiţii mizerabile. Patronii profită însă de numărul mare de clienţi, majoritatea studenţi atraşi de faptul că localurile sunt amplasate printre cămine şi de preţurile mici la care se poate cumpăra mâncarea. În ultmii doi ani, la autorităţile sanitare şi la OPC s-au plâns cel puţin 200 de persoane care au mâncat la unul dintre restaurnatele din această zonă a oraşului.
Luni, Unitatea de Primire Urgenţe de la Spitalul Judeţean din Timişoara a trebuit să preia zeci de studenţi care prezentau semne de intoxicaţie alimentară. "În numai 24 de ore, la Unitatea de Primire Urgenţe s-au prezentat aproximativ 25 de tineri care prezentau simptomele de intoxicaţie alimentară. Cei mai mulţi dintre ei au povestit că au consumat shaorma de la un fast-food din complexul studenţesc", spune Nicoleta Giuchici, medic rezident UPU. Luni după-masă, angajaţii Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului Timiş au mers în control în urma unor sesizări primite pe e-mail de la studenţii care s-au îmbolnăvit. "Nu există acte de provenienţă pentru produse şi nici unul dintre ele nu are etichete cu termenele de garanţie. Mai mult, produsele sunt depozitate în condiţii insalubre. Administratorii riscă sancţiuni de până la opt mii de lei şi este posibil să închidem unitatea până când vor intra în legalitate. Vom face verificări în continuare, mai ales că am auzit că mai mulţi tineri au ajuns la spital. Administratorii societăţii expun consumatorii la un real pericol", a declarat şeful CJPC Timiş, Cristian Anton. Reprezentanţii CJPC au verificat şi alte cinci unităţi de alimentaţie publică. Per total, au descoperit 250 kg de carne fără termen de valabilitate sau cu termen expirat.
Shaorma bate "gripa porcină"
Numărul celor intoxicaţi este, în realitate, mult mai mare. "Am început să mă simt foarte rău. Aveam greţuri, frisoane, dureri de stomac şi am mers la spital. Diagnosticul a fost enterocolită, de la shaorma de aici din complex. Am mâncat împreună cu trei prieteni. Şi ei au ajuns la spital cu mine. Ce este mai grav este că se pare că ar fi aproape 60 de persoane care au avut probleme după ce au mâncat de aici, dar nu toţi au mers la spital", a declarat un student care a căzut şi el victimă, după ce a mâncat o shaorma de la fast-food-ul Galaxy. Mai mulţi studenţi confirmă aceste lucruri. "Sincer, mă simt rău de 4 zile. Diaree, stări de vomă, temperatură, dureri abdominale groaznice, greaţă, dureri de cap, e groaznic fraţilor, chiar îi bun kebabul de acolo, dar îmi bag picioarele şi renunţ la el. Shaormeria se numeşte Galactik şi este chiar lângă Smiley. Sper să nu fac reclamă proastă, dar mâine am să mă duc la doctor şi dacă se adevereşte, am să depun o plăngere la OPC" sau "Şi eu am mâncat miercurea trecută la ora 11:00 seara, împreună cu 3 prieteni, şi ziua următoare am fost toţi la fel. Doi au ajuns la spital, eu am avut noroc că mama este asistentă şi m-a tratat ea. Ar trebui închise astfel de grajduri" sunt doar câteva dintre comentariile făcute de studenţi pe forumurile locale. Acest local are antecedente în ceea ce priveşte igiena din bucătărie.
Autorităţile confirmă intoxicarea în masă
În ultimele 24 de ore s-au mai prezentat la Ambulanţă, Spitalul "V. Babeş" şi la serviciul de urgenţă, la Spitalul Judeţean, încă alte 62 de persoane ce acuzau aceleaşi simptome, de greaţă, diaree şi febră însă forme mai uşoare. Acestea au refuzat internarea. Au primit tratament şi recomandări. "Buletinele de analiză, pentru probele prelevate din cele două puncte de vânzare a alimentelor de tip fast-food, arată că alimentele aveau o încărcătură mare de bacterii coliforme, respectiv au fost pregătite de către persoane cu măini murdare. În afară de asta, spaţiile celor două unităţi erau în momentul controlului supraaglomerate şi necorespunzătoare din punct de vedere igienico-sanitar. S-au dat 2 amenzi în valoare de 3.000 de lei şi s-a dispus suspendarea activităţii", a declarat Dana Şpac, purtătorul de cuvânt al ISP Timiş.
În trecut, au mai existat sesizări şi s-au descoperit acolo produse păstrate încondiţii mizere, iar spaţiile de depozitare erau invadate de şobolani. Studenţii intoxicaţi au început deja să dea telefoane şi să îşi trimită sms-uri prin care îşi avertizează rudele sau cunoscuţii despre pericolul la care se expun dacă mai cumpără mâncare de la fast-food-ul respectiv. Aceeaşi firmă mai are şi alte unităţi de alimentaţie în oraş, dintre care una chiar în Piaţa Centrală a Timişoarei. În complexul studenţesc, controale mixte ale OPC, împreună cu Institutul de Sănătate Publică şi alte organe abilitate, nu s-au mai făcut de câţiva ani. Motivul principal a fost acela că nu au existat reclamaţii. Un alt focar de infecţie din oraş este Piaţa Iosefin, unde funcţioenază alte 15 shaormerii şi langoşerii, în condiţii extrem de insalubre.
Citește pe Antena3.ro