x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Si-a pus PNA in cap

Si-a pus PNA in cap

de Miruna Pasa Petru    |    14 Sep 2005   •   00:00
Si-a pus PNA in cap

In prima sa conferinta de presa ca sef al Parchetului Anticoruptie, Daniel Morar si-a criticat ieri cei mai importanti aliati: serviciile secrete si subalternii. El a sustinut ca pana acum PNA a cam functionat degeaba.

Primii criticati au fost cei din serviciile secrete. "Datele primite de la serviciile de informatii in cea mai mare parte nu sunt fundamentate. Primim de multe ori o poveste pe care o gasim inclusiv in presa", a sustinut Morar. Si, ca sa mai puna paie pe foc, noul sef al PNA a declarat ca mai putin de 20% din informatiile furnizate de servicii au fost utilizabile.

N-au scapat nici subalternii sai. Evaluarea lor nu s-a terminat inca, dar in principiu multi sunt sub pretentiile noului sef. "Un lucru foarte grav pe care l-am constatat este scurgerea de informatii din interior catre cei cercetati", a sustinut Morar. Insa cea mai dura afirmatie, care probabil ii va aduce multe antipatii, a fost legata de inteligenta si capacitatea procurorilor anticoruptie. Daniel Morar si-a redus colegii la zero cu o singura fraza: "Daca as avea 20 de procurori inteligenti si puternici, as face treaba". Ramane de vazut ce va face procurorul general cu bomba pe care a lansat-o chiar in propria curte.

TELEFONUL SEFULUI. Redeschiderea dosarelor inchise, un alt subiect fierbinte. "Am verificat cazul Puwak, pentru ca eram curios sa vad daca se confirma ce a scris presa. Motivul redeschiderii lui este probatoriul insuficient administrat. Era normal sa se faca o constatare tehnico-stiintifica, prin care sa se stabileasca drumul banilor (n.r. - fonduri europene primite de sotul si fiul fostului ministru al Integrarii Hildegard Puwak)", a sustinut Morar. Alt caz luat in vizor este cel al afacerii cu un teren din Strada Zambaccian, in centrul careia s-a aflat fostul premier Adrian Nastase. Dosarul n-a fost redeschis inca, dar nu se stie niciodata, a sustinut noul procuror general. Morar s-a aratat totusi foarte amabil fata de Nastase si intr-o convorbire telefonica i-a transmis acestuia ca dosarul sau este inca inchis. "Si dansii au dreptul sa ma sune cand vor, asa cum o faceti si dumneavoastra, cei din presa", a mai spus Morar.

IAR DE LA ZERO. Strategia de lupta anticoruptie, competentele institutiei, profesionalismul procurorilor din subordine, mai toate i-au displacut lui Daniel Morar. Asa ca si-a propus un nou "moment zero", de la care PNA sa fie ca nou. Printre reforme, transformarea Parchetului Anticoruptie intr-un departament al Parchetului General pana la sfarsitul anului.

DORINTA. Intentia ministrului Justitiei, Monica Macovei, de a reduce pe cat posibil PNA pare sa-si fi gasit in sfarsit ecoul la chiar seful institutiei. Justificarea: doar asa PNA va avea acces la parlamentarii corupti, pentru ca, spune Constitutia, numai Parchetul General ii poate cerceta pe acestia. Procurorul general a propus si reducerea competentelor PNA. Dosarele "demne" de Parchetul Anticoruptie ar putea viza spagi de peste 10.000 de euro in loc de 3.000 de euro, iar valoarea prejudiciului va creste de la 10.000 de euro la 200.000 de euro.
×
Subiecte în articol: observator morar