x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Sibiu: O picătură din Veşnicie

Sibiu: O picătură din Veşnicie

de Luminita Ciobanu    |    24 Mar 2010   •   00:00
Sibiu: O picătură din Veşnicie

O frumoasă expoziţie de icoane din colecţia Complexului Naţional Muzeal ASTRA va putea fi admirată la Casa Hermes din Sibiu începând cu 26 martie, până la începutul lunii iunie.



Vernisajul nu a fost ales întâmplător, între două mari sărbători creştine: Buna Vestire şi Duminica Floriilor. Expoziţia dezvăluie frumuseţea icoanelor din Ţara Făgăraşului şi Ţara Bârsei, pictate pe sticlă, selectate din Colecţia Muzeului ASTRA.

"Picturii icoanelor pe sticlă, născute în leagănul transilvănean, i s-a încredinţat un loc aparte în istoria artei, situându-se la răscrucea drumurilor picturii bizantine, a influenţelor artei central-europene, a desenului naiv al ţăranului transilvănean, a pelerinului în căutarea liniştii singurătăţii, în zorii veacului al XVIII-lea, în plin secol XIX, între fragilitatea sticlei nepreţuite şi refugiul într-o intimitate spirituală.

Această mărturie a credinţei creştin-ortodoxe din miezul Transilvaniei ultimelor trei secole, icoana pictată pe sticlă este asemenea unei fântâni de spiritualitate românească, găsită de căutători la răscrucea drumurilor, în spaţiul şi timpul vremelnic al istoriei. Icoanele sunt aceste spaţii de comunicare sufletească dincolo de timpul concret şi înţelegerea noastră măsurabilă. Pătrunzând imaginea ei sfinţită, găsim libertatea inimii de a simţi-a trăi, gustând o picătură din Veşnicia neînţeleasă cu mintea omenească", a subliniat Ada Maria Popa, de la Muzeul Civilizaţiei Transilvane ASTRA.

×
Subiecte în articol: observator