x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Sicriul cu trupul neînsufleţit al Reginei Ana va fi adus în ţară marţea viitoare

Sicriul cu trupul neînsufleţit al Reginei Ana va fi adus în ţară marţea viitoare

02 Aug 2016   •   12:52
Sicriul cu trupul neînsufleţit al Reginei Ana va fi adus în ţară marţea viitoare
Sursa foto: Karina Knapek/INTACT IMAGES

Casa Regală a României a anunţat programul funeraliilor Reginei Ana, sicriul cu trupul neînsufleţit al regretatei suverane urmând să fie adus în ţară marţea viitoare, apoi va fi depus la Castelul Peleş.

"În ziua de marţi, 9 august 2016, la ora 15,15, sicriul cu corpul neînsufleţit al Reginei Ana va ajunge la Aeroportul Otopeni, de unde va fi transportat cu maşina la Castelul Peleş. Evenimentul se va desfăşura în prezenţa Alteţei Sale Regale Principesa Moştenitoare Margareta şi a Familiei Regale, a reprezentanţilor instituţiilor statului şi a membrilor Casei Majestăţii Sale Regelui", se arată într-un comunicat de presă transmis de Casa Regală.

Publicul nu va avea acces la eveniment.

De marţi, 9 august, ora 17,00, până miercuri, 10 august, ora 18,30, corpul neînsufleţit al Reginei va fi aşezat în Holul de Onoare al Castelului Peleş. Custodele Coroanei, principesa Margareta, şi Familia Regală vor fi prezenţi la Sinaia.

Miercuri sunt aşteptate oficialităţi pentru a transmite condoleanţe la Castelul Peleş: reprezentanţii Corpului Diplomatic, ai Uniunii Europene, NATO şi ai Organizaţiilor Internaţionale, reprezentanţi ai instituţiilor statului, din partea Instituţiei Prezidenţiale, a Preşedinţiei Republicii Moldova; membrii Guvernului României şi Guvernului Republicii Moldova, membrii Parlamentului României şi Parlamentului Republicii Moldova. Vor prezenta condoleanţe şi reprezentanţii Academiei Române şi Academiei de Stat a Republicii Moldova, ai Bisericii Ortodoxe, ai Bisericii Catolice şi din partea altor culte.

Publicul şi presa nu vor avea acces în Holul de Onoare pe durata şederii sicriului la Domeniul Regal Sinaia.

Miercuri, în cursul serii, corpul neînsufleţit al Reginei va fi transportat de la Castelul Peleş la Sala Tronului din Palatul Regal de pe Calea Victoriei. Ceremonia va avea caracter privat. Publicul şi presa nu vor avea acces.

Joi, 11 august, şi vineri, 12 august, de la ora 8,00 la ora 22,00, toţi cei care vor dori să depună flori şi să se închine la catafalcul Reginei Ana vor putea veni la Sala Tronului de la Palatul Regal, precizează Casa Regală.

Conform comunicatului, cei prezenţi la Palatul Regal pentru a aduce un ultim omagiu Reginei Ana sunt rugaţi să respecte următoarele reguli: să fie îmbrăcaţi în ţinută corespunzătoare, în culori închise; să nu poarte sacoşe, genţi ori bagaje voluminoase, de niciun fel; să nu vină însoţiţi de copii sub 7 ani, nici cu cărucioare de copii; să nu folosească aparate de fotografiat ori telefoane mobile, ori alte instrumente electronice. Fotografierea şi filmarea sunt interzise, din respect pentru solemnitatea ocaziei; să aibă la ei un document de identitate.

Totodată, nimeni nu va putea depune florile personal, la catafalc. Florile vor fi aşezate în grădina din faţa Palatului Regal ori pe trotuarul din faţa grilajului Palatului. Personalul Casei Majestăţii Sale va fi la faţa locului, pentru a îndruma publicul participant.

Persoanele care vin la catafalc sunt rugate să nu aducă volume, scrisori, ilustrate, timbre, documente ori fotografii cu ei. Toate acestea pot fi trimise ulterior, prin poştă, pe adresa Palatului Elisabeta. În incinta Palatului Regal, fumatul şi vorbitul la telefonul mobil sunt strict interzise. Pe perioada accesului la Palatul Regal va funcţiona un post de prim-ajutor.

Sâmbătă, 13 august, la ora 10,55, sicriul cu corpul neînsufleţit al Reginei Ana va fi aşezat pe un catafalc în Piaţa Palatului Regal, chiar în faţa palatului. Acolo va avea loc o ceremonie religioasă. Accesul publicului în Piaţa Palatului este liber, în zonele special amenajate pentru participanţi. La ora 11,30, sicriul va fi aşezat în maşina mortuară.

Apoi, cortegiul funerar va merge, cu viteză redusă, pe traseul Piaţa Palatului Regal - Bulevardul Magheru - Piaţa Romană - Piaţa Victoriei - Bulevardul Aviatorilor - Piaţa Charles de Gaulle - Arcul de Triumf. La Arcul de Triumf nu va avea loc nicio oprire şi nu se va face slujbă religioasă.

De la Arcul de Triumf, cortegiul funerar va continua traseul către Curtea de Argeş. Cortegiul funerar nu se va opri de-a lungul călătoriei, dar va încetini viteza în localităţi.

Sâmbătă, la ora 15,00, va avea loc slujba de înmormântare a Reginei Ana în Pronaosul Noii Catedrale de la Curtea de Argeş. Ceremonia înmormântării va fi privată, în prezenţa Familiei Regale a României şi a membrilor Familiilor Regale străine prezente la eveniment. Publicul va avea acces doar în faţa porţii de intrare în Parcul Arhiepiscopiei Curtea de Argeş. Ceremonia se va desfăşura în două părţi: în faţa Noii Catedrale; ceremonia religioasă a îngropării, în Noua Catedrală.

Noua Catedrală nu va putea fi vizitată în primele 7 zile după înmormântare, menţionează Casa Regală.

Cărţi de condoleanţe sunt deschise, începând de marţi, la Castelul Peleş, la Palatul Regal (Calea Victoriei) şi la Palatul Elisabeta. Ele sunt la dispoziţia publicului timp de 40 de zile de la data decesului. Mesaje de condoleanţe pot fi transmise online la http://www.familiaregala.ro/mesaje.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: regina ana inmormantarea reginei ana