x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Sindicalistul Bogdan Hossu, declarat incompatibil. Citeşte comunicatul ANI

Sindicalistul Bogdan Hossu, declarat incompatibil. Citeşte comunicatul ANI

18 Iun 2014   •   15:56
Sindicalistul Bogdan Hossu, declarat incompatibil. Citeşte comunicatul ANI

Agenţia Naţională de Integritate a constatat existenţa stării de incompatibilitate în cazul lui Bogdan Hossu, membru titular în Consiliul de Administraţie al Societăţii Române de Radiodifuziune (SRR), deoarece acesta deţine şi alte funcţii, printre care preşedinte al Confederaţiei Naţionale Sindicale 'Cartel Alfa'.

Potrivit unui comunicat al ANI, Bogdan Hossu deţine simultan, începând cu data de 29 iunie 2010, calitatea de membru titular în CA al SRR şi funcţiile de administrator, preşedinte şi membru în Consiliul de Administraţie în cadrul mai multor societăţi comerciale, precum şi funcţia de preşedinte al Confederaţiei Naţionale Sindicale 'Cartel Alfa' (angajat cu contract individual de muncă pe perioadă determinată, aferentă mandatului de preşedinte), încălcând, astfel, dispoziţiile art. 84, alin. (1), lit. c) din Legea nr. 161/2003, potrivit cărora 'Funcţia de membru al Guvernului este incompatibilă cu funcţia de administrator la societăţile comerciale'.

De asemenea, în perioada 29 iunie 2010 - 1 septembrie 2011, Bogdan Hossu a deţinut simultan cu funcţia de membru în CA al SRR şi calitatea de membru al plenului Consiliului Economic şi Social.

Conform art. 99, alin. (1), lit. k) din Legea nr. 161/2003, 'Persoanelor care exercită următoarele demnităţi publice şi funcţii publice de autoritate din cadrul autorităţilor şi instituţiilor aflate exclusiv sub control parlamentar: membrii comitetelor directoare ale Societăţii Române de Televiziune, ale Societăţii Române de de Radiodifuziune, li se aplică regimul incompatibilităţilor prevăzut pentru miniştri şi, respectiv, secretari de stat'.

Totodată, conform art. 99, alin. (2), alin. (4), alin. (5) şi alin. (6) din Legea nr. 161/2003, 'Persoanele prevăzute la alin. (1) pot exercita funcţii sau activităţi în domeniul didactic, al cercetării ştiinţifice şi al creaţiei literar-artistice; Persoanele care ocupă demnităţile publice şi funcţiile publice de autoritate din cadrul autorităţilor şi instituţiilor prevăzute la alin. (1), dacă se află într-un caz de incompatibilitate, vor informa, în termen de 15 zile, Biroul permanent al Camerei Deputaţilor şi, respectiv, Senatului; În termen de 60 de zile de la expirarea termenului prevăzut la alin. (4), persoanele care exercită demnităţile publice şi funcţiile publice prevăzute la alin. (1) vor opta între aceste funcţii şi cele care sunt incompatibile cu acestea, demisionând din funcţia care a generat cazul de incompatibilitate; După expirarea termenului prevăzut la alin. (5), dacă starea de incompatibilitate continuă să existe, persoana care ocupă funcţia sau demnitatea publică este considerată demisionată din această funcţie. Demisia se aduce la cunoştinţa Camerei Deputaţilor şi, respectiv, Senatului. Hotărârea Camerei prin care se constată demisia se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I'.

ANI susţine că Bogdan Hossu a fost informat despre declanşarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum şi drepturile de care beneficiază, iar acesta a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, în exercitarea dreptului la apărare.

×