Sindicatele din Educaţie cer Guvernului un dialog real, pentru a rezolva problemele din sistem. OUG 114/2009, unele articole din Legea 330/2009, OUG 1/2010, precum şi neaplicarea Legii 221/2008 şi a Legii 387/2009 vor duce, spun sindicaliştii, la o inevitabilă criză a învăţământului.
Federaţia Educaţiei Naţionale (FEN) a cerut astăzi premierului Emil Boc o întrevedere, pentru a discuta despre situaţia actuală din sistemul de învăţământ şi despre nemulţumirile angajaţilor. Liderul sindical precizează că vor începe acţiuni de protest dacă întâlnirea nu va avea loc. FEN atrage atenţia asupra faptului că acţiunile de protest pot degenera în grevă generală şi blocarea anului şcolar.PICHET LA MINISTERUL EDUCAŢIEI
Sindicaliştii din Educaţie vor picheta miercuri, 3 februarie, sediul Ministerului Educaţiei, nemulţumiţi de OUG 114/2009, care prevede dispariţia a 15.000 de posturi din învăţământ, de la 1 septembrie. Gheorghe Isvoreanu, preşedintele Federaţiei "Spiru Haret" a declarat că aplicarea OUG 114/2009 "va duce la o disponibilizare în masă în educaţie".
Pe de altă parte, Ordonanţa de urgenţă 1/2010, care stabileşte modul de aplicare a Legii de salarizare unitară, publicată în Monitorul Oficial săptămâna aceasta, abrogă o serie de prevederi privind acordarea anumitor sporuri salariale, incluse în prezent în actele normative abrogate prin Legea salarizării. Între acestea, salarizarea personalului din instituţii care au fost finanţate integral din venituri proprii şi sporul de doctorat în învăţământul preuniversitar.
Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) a anunţat încă de săptămâna trecută că respinge proiectul de ordonanţă privind salarizarea, care prevede anularea sporului de doctorat în învăţământul preuniversitar şi universitar. Sindicaliştii susţin că acest spor trebuie păstrat pentru a avea personal bine pregătit. Conform OUG 1/2010, privind unele măsuri de reîncadrare în funcţii în sectorul bugetar, personalul didactic din învăţământul preuniversitar şi universitar cu titlul stiinţific de doctor nu mai este remunerat cu 15% în plus la salariul de bază.