x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Sindicatele îşi primesc patrimoniul înapoi

Sindicatele îşi primesc patrimoniul înapoi

de Ovidiu Ciutescu    |    05 Noi 2008   •   00:00

Imobilele care au aparţinut partrimoniului sindical din România - Confederaţia Generală a Muncii, Consiliul General al Sindicatelor şi Uniunea Generală a Sindicatelor din România - şi care au fost preluate de statul român, de organizaţiile cooperatiste sau de orice alte persoane juridice, în perioada 6 martie 1945 până în prezent, vor fi restituite. Decizia este specificată într-un comunicat al Guvernului, citat de Agerpres.



Executivul a adoptat, în şedinţa de marţi, un proiect de lege care reglementează regimul juridic al unor imobile care au aparţinut partrimoniului sindical din România, precum şi procedura de dobândire a dreptului de proprietate asupra acestora. Conform actului normativ, restituirea bunurilor se va face în natură, iar în cazurile în care acest lucru nu este posibil, vor fi stabilite măsuri reparatorii, care se vor acorda potrivit Titlului VII din Legea 247/2005 privind reforma în domeniile proprietăţii şi justiţiei. Documentul prevede înfiinţarea de către confederaţiile naţionale sindicale reprezentative a Uniunii Naţionale pentru Preluarea Patrimoniului Social (UNPPS), având statul de persoană juridică, în vederea preluării în proprietate a imobilelor.

La nivelul Ministerului Economiei şi Finanţelor (MEF) va fi constituită o comisie formată din preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, un reprezentat al Ministerului Justiţiei, un reprezentat al MEF, unul din partea Secretariatului General al Guvernului şi un reprezentant al Ministerului Internelor şi Reformei Administrative. UNPPS va depune la Comisie câte o cerere pentru fiecare imobil solicitat, în termen de 12 luni de la data la care Uniunea a dobândit personalitatea juridică. Pentru fiecare imobil, UNPPS va pune la dispoziţia Comisiei, în vederea stabilirii dreptului de proprietate asupra imobilelor, actele sau orice alte dovezi necesare pentru stabilirea apartenenţei imobilului la patrimoniul sindical.

Dreptul de proprietate al Uniunii asupra proprietăţilor care au aparţinut partrimoniului sindical, respectiv asupra caselor de cultură, a bazelor de odihnă şi tratament ale sindicatelor, vor fi atribuite prin decizie emisă de Comisia care va fi constituită. Pentru a susţine cererile de atribuire formulate, la lucrările Comisiei va putea lua parte şi un reprezentant din partea UNPPS, cu statut de invitat.  Sunt exceptate de la prevederile acestui proiect de lege acele construcţii, împreună cu terenurile aferente lor, care au făcut obiectul Legii 18/1991, ale legii 1/2000 şi ale legii 169/1997.

×
Subiecte în articol: romania