x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Sindromul "Stănculescu” la IJP Timiş

Sindromul "Stănculescu” la IJP Timiş

de Mircea Opris    |    18 Noi 2009   •   00:00
Sindromul "Stănculescu” la IJP Timiş

Cinci inspectori din Corpul de Control al ministrului de interne au descins ieri, la Timişoara pentru a verifica activitatea din Inspectoratul Judeţean de Poliţie Timiş. Acesta este cel de-al treilea control venit de la Bucureşti în acest an. Verificările vizează toate serviciile şi departamentele inpsectoratului, precum şi cele ale comandamentului, în frunte cu şeful acetuia, comisarul-şef Săndel Palade. Previzibil,  inspectorul şef al IPJ Timiş, Săndel Palade, a intrat subit de ieri în concediu  medical, iar la conducere a rămas adjunctul acestuia, Călin Mârza. Inspectorii fac verificari la pentru a vedea în ce fel îşi fac treaba poliţiştii. Este vorba de un amplu control care vizeaza întreg managementul IPJ Timiş, vizavi de care au existat mai multe plângeri şi nemulţumiri venite din partea membrilor sindicatului poliţiştilor, care au mai cerut schimbarea din funcţie  a actualului şef de inspectorat. Liderul sindical din cadrul inspectoratului timişean de politie, comisarul-şef Doinel Malcoci, îl acuză pe inspectorul şef Săndel Palade că "şi-a  bătut joc de subalterni. Acum a venit o comisie formată din 5 ofiţeri. Se va stabili dacă domnul inspector şef şi-a făcut treaba sau nu. Nu-l acuzăm decât de faptul că în perioada cât a fost inspector considerăm că şi-a bătut joc de 1600 de oameni. Lucru care este inacceptabil din punctul de vedere al sindicatului şi al bunului simţ".


ZECI DE PETIŢII PENTRU DEMISIA LUI PALADE
încă din luna august, mai multe sute de poliţişti, în frunte cu Doinel Malcoci, preşedintele sindicatului poliţiştilor timişeni, au cerut demisia şefului Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Timiş, Săndel Palade. Aceştia îl acuză pe comandantul poliţiei judeţene de presiuni şi jocuri de culise prin care încearcă intimidarea şi excluderea din poliţie a ofiţerilor şi a subofiţerilor care au devenit incomozi poziţiei şi relaţiilor pe care le are actualul comandant. De la instalarea lui Palade în fruntea IJP Timiş, în 25 ianurie 2008, presiunile şi intimidările au ajuns practice zilnice ale actualei conduceri ale inspectoratului. Astfel, mai mulţi şefi de servicii s-au văzut obligaţi să îşi ceară transferul în urma presiunilor directe sau indirecte, făcute de şeful inspectoratului. Astfel este cazul unui tânăr ofiţer care a propus deschiderea unui dosar penal împotriva primarului din Lugoj, Francisc Boldea, acuzat că a aprobat demolarea unei fântâni-sculptură, aflată în aria de protecţie a monumentelor istorice din oraş. Tânărul poliţist i-a înaintat lui Palade propunerea şi dosarul acesta l-a scos afară din birou şi a început să ţipe la el că nu a desfăşurat corect ancheta. A doua zi, tânărul poliţist a fost scos de pe lista de avansări pe care o avea pe birou mai-marele IJP Timiş. şeful Poliţiei Buziaş, Radu Tufiş, a fost cercetat prealabil şi retrogradat de conducerea instituţiei pentru că a redistribuit cota de benzină alocată unei maşini defecte spre alte maşini din parcul auto. Ulterior, s-a dovedit că Radu Tufiş nu a făcut decât să drămuiască cât mai eficient benzina pe care o aveau la dispoziţie. Pentru două bonuri de benzină în valoare de un milion de lei vechi, şeful Poliţiei oraşului Buziaş, a fost cercetat şi retrogradat de o comisie a IPJ Timiş. De notorietate este cazul comisarului Adrian Dumbravă, şeful Serviciului Arme, Explozivi, Substanţe Toxice Timiş, care a ajuns la spital din cauza  problemelor cardiace şi a stresului cronic provocat de hărţuirile repetate venite din partea şefului.


AFACERI CU ŢIGANII ŞI ALTE RATEURI
Un alt aspect vizat de corpul de control venit de la Bucureşti se referă la legăturile lui Săndel Palade cu diverse grupuri de interese din Timişoara şi Lugoj.Comandantul IJP Timiş are o relaţie de notorietate cu clanul lui Iulian "Viscol" Boţ, şeful celei mai influente familii de ţigani din Lugoj. Boţ este cercetat pentru mai multe infracţiuni în România şi în Italia. Săndel Palade este cel care s-a deplasat personal la Lugoj pentru a "prezida" un stabor care a făcut pace între fracţiunile rivale ale familiei ţigăneşti, care au terorizat Lugojul prin acte de violenţă, cu bâte, săbii, pistoale şi chiar grenade. Ca o stranie coincidenţă, Iulian Boţ este patronul firmei Company Loris SRL, care a renovat anul trecut clădirea Inspectoratului Judeţean de Poliţie Timiş, cu acordul scris al aceluiaşi şef de inspectorat, Săndel Palade. Revovarea priteniei s-a făcut în baza unei licitaţii despre care reprezentanţii altor firme de construcţii spun că a fost "una cu dedicaţie". Acum, ofiţerii veniţi în control vor verifica inclusiv contractul dintre IJP Timiş şi Company Loris SRL, cu o valoare iniţială de peste 66 000 de lei precum şi devizul final de plată, prin care IJP Timiş a virat firmei prietene o sumă nefăcută publică până acum. Totodată, verificările ar putea viza şi sesizările privind o luxoasă casă de vacanţă, pe care inspectorul şef de Timiş şi-a construit-o, pe numele soacrei sale, în localitatea Cenei.

Ultima gafă a actualului şef de inspectorat s-a consumat acum două săptămâni, atunci, când sub directa coordonare a lui Săndel Palade, poliţiştii timişeni au reuşit să îl piardă pe criminalul care l-a împuşcat mortal pe poliţistul de frontieră Tiberiu Sârbu, la Sânnicolau Mare. Atunci, criminalul a scăpta de sub nasul poliţiştilor, trecând în Ungaria pe o biciletă. Onoarea lui Palade a fost "spălată" de către frontieriştii români şi poliţiştii maghiari, care au reuşit să îl prindă pe fugar pe teritoriul ţării vecine, în doar câteva ore.

0-107184-contractpolitiatimiscufirmatiganesca.jpg

×
Subiecte în articol: observator