x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Situaţia disperată din judeţele Buzău şi Vrancea, prilej de solidaritate

Situaţia disperată din judeţele Buzău şi Vrancea, prilej de solidaritate

15 Feb 2012   •   14:38
Situaţia disperată din judeţele Buzău şi Vrancea, prilej de solidaritate

Conditiile meteorologice exceptionale din ultimele saptamani si problemele sociale pe care le-au generat au oferit din nou prilejul unor gesturi de solidaritate, care demonstreaza ca romanii pot trai ca o comunitate inchegata doar in momente grele. Filialele organizatiei Crucea Rosie si comandamentele militare din diferite zone ale tarii au strans de la populatie zeci de tone de alimente pentru persoanele izolate din judetele Buzau si Vrancea. Una dintre cele mai emotionante actiuni a apartinut unui grup de mineri din Rosia Montana, una dintre cele mai sarace zone din Romania, afectata de o rata reala a somajului de aproximativ 80%. Sindicatul Viitorul Mineritului din judetul Alba a organizat un convoi umanitar pentru a ajuta locuitorii comunei Ramnicelu, din judetul Buzau, una dintre cele trei localitati in care s-a decretat starea de alerta.

Luni, 40 de mineri din Rosia Montana au plecat spre Buzau, in patru microbuze si trei masini de teren, pentru a ajuta la operatiunile de deszapezire. Intr-unul dintre microbuze, reprezentantii sindicatului au adus 2.000 de paini, 800 de conserve si 600 de litri apa, dar si paturi, lanterne si generatoare electrice. Dupa un drum greu de 13 ore in conditii de iarna, convoiul a ajuns la Ramnicelu, la 8 km de Ramnicu Sarat. Dupa deblocarea drumului, minerii i-au ajutat pe localnici sa-si deblocheze accesul in case si sa faca poteci pentru a ajunge la grajdurile animalelor. Minerii au relatat ca multe case au fost acoperite la propriu de zapada, nivelul zapezii fiind in unele locuri de peste 5 metri. Potrivit autoritatilor locale citate de Agerpres, minerii au descongestionat intr-o singura zi 108 case, urmand sa ramana in zona si sa continue eforturile de deszapezire.
"Am venit cu sapte masini, in ciuda codului portocaliu, am reusit sa ajungem aici dupa multe ore de mers. Ne-am bucura daca si alti colegi sindicalisti, de la alte sindicate, s-ar alatura eforturilor facute de autoritatile statului, de armata, de jandarmerie, de a-i ajuta pe cei in nevoie. Noi vom face tot ce putem, oriunde e nevoie de noi', a declarat Cristian Albu, liderul Sindicatului Viitorul Mineritului din Rosia Montana si unul dintre coordonatorii convoiului. Actiunea Sindicalistilor din judetul Alba a fost sustinuta, din punct de vedere logistic, de compania Rosia Montana Gold Corporation, care dezvolta un proiect minier de exploatare a aurului. Cei 40 de mineri si-au exprimat disponibilitatea de a ramane in zona timp de mai multe zile, pana cand situatia se va imbunatati.

×