x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Situaţie dramatică în Buzău: Sate îngropate de zăpadă, mii de oameni izolaţi. Şefii M.A.I, trimişi de noul ministru la deszăpezire (VIDEO)

Situaţie dramatică în Buzău: Sate îngropate de zăpadă, mii de oameni izolaţi. Şefii M.A.I, trimişi de noul ministru la deszăpezire (VIDEO)

10 Feb 2012   •   08:13
Situaţie dramatică în Buzău: Sate îngropate de zăpadă, mii de oameni izolaţi. Şefii M.A.I, trimişi de noul ministru la deszăpezire (VIDEO)

UPDATE 12:25 - Ministrul Administratiei si Interne, Gabriel Berca, a dat ordin ca secretarul de stat Ioan Dascalu si adjunctii Inspectoratelor Generale de Jandarmerie si Pompieri sa se deplaseze de urgenta la Buzau pentru a coordona la fata locului actiunile de interventie si salvare desfasurate de fortele MAI.

Peste 23.200 de locuitori din 23 de comune ale judetul Buzau sunt izolati de mai multe zile. 27 de comune din judetul Buzau nu sunt alimentate cu energie electrica.

Cele 23 de comune izolate din Buzau sunt: Balta Alba, Balaceanu, Boldu, Bradeanu, Buda, C.A Rosetti, Cilibia, Glodeanu, Silistea, Ghergheasa, Gheraseni, Grebanu, Largu, Luciu, Murgesti, Padina, Pardosi, Puiesti, Robeasca, Rusetu, Scutelnici, Valea Salciei, Valcelele si Ziduri.

"La aceasta ora sunt 23 de comune izolate, cu peste 20.000 de persoane, iar 27 de localitati nu au in continuare curent electric", a declarat prefectul Paul Beganu. "In comunele Buda, Ziduri, Robeasca, Glodeanu Silistea, Scutelnici vor interveni detasamente de jandarmi si pompieri cu alimente in prima faza si probabil isi vor face program si pentru o noua faza a zilei. Ei vor duce populatiei izolate, apa, paine, conserve si alte alimente de baza", a mai spus prefectul de Buzau.

Satul Sageata a fost practic ingropat sub munti de zapada inghetata de patru metri, iar o familie cu un copil de 2 ani din satul Bordusani a stat aproape 50 de ore sechestrata in propria casa, din cauza nametilor de peste 6 metri care le-au astupat pana si acoperisul.

Potrivit reprezentantilor Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Buzau, in judetul Buzau continua sa fie izolate 38 de sate din 20 de comune. Prefectul judetului Buzau, Paul Beganu, a declarat ca pompierii militari si jandarmii vor merge, astazi, in localitatile Glodeanu Silistea, Scutelnici, pentru a le duce alimente oamenilor.

Tot la Glodeanu Silistea, un preot care a murit la inceputul saptamanii trecute nu poate fi inmormantat pana cand nu i se face necropsia pentru stabilirea cauzei decesului. Masina de la Medicina Legala insa nu a ajuns in zona si niciun alt utilaj nu a putut patrunde pentru a transporta cadavrul pana la Buzau.

In aceste conditii, oamenii nu-l pot inmormina pe barbat, aceasta fiind doar una dintre situatiile de criza cu care se confrunta buzoienii din localitatile izolate de nameti.

Conform reprezentantilor ISU, un elicopter al Inspectoratului General de Aviatie din cadrul MAI a decolat din Bucuresti, indreptandu-se spre localitatile Balaceanu, Ziduri, Bradeanu, Smeeni, Ghergheasa, Cochirleanca, (judetul Buzau) pentru a prelua 11 persoane cu probleme de sanatate si a le transporta la spital in Buzau.

Noaptea trecuta, un elicopter MAI a intervenit in localitatea Cochirleanca, de unde a preluat o tanara de 22 de ani care urma sa nasca si un barbat cu fracturi la picioare, care acuza dureri foarte mari. Cei doi pacienti au fost transportati la Spitalul Judetean din Buzau.

Potivit ultimelor date furnizate de ISU Buzau, in aceasta dimineata, in acest judet sunt 27 de comune cu satele arondate nealimentate cu energie electrica, in unele cazuri oamenii fiind in aceasta situatie de sambata dupa-amiaza.

De asemenea, sunt inchise 20 de drumuri judetene, dar si DN 22 Ramnicu Sarat-Braila si DN 2 C Costesti-Padina. Pe celelalte drumuri nationale se circula fara restrictii, cu exceptia DN 10, unde nu au acces masinile mai grele de 7,5 tone.

×