x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Soarta poliţiştilor, decisă de un interviu

Soarta poliţiştilor, decisă de un interviu

de Mara Raducanu    |    27 Iul 2011   •   21:00
Soarta poliţiştilor, decisă de un interviu

Presedintele Traian Basescu a pledat luni seara la postul public de televiziune pentru restructurarea mi­nisterelor de Interne si de Finante, spunand ca aceasta "trebuie sa fie un moment de selectare a oamenilor de calitate". "Ce este cert insa ca in mo­mentul de fata, in raport cu banii pe care ii are in buget Ministerul de Interne pentru salarii, sunt mai mult cu 10.000 de salariati si nimeni nu le va da nici un leu la rectificare. Daca la politie vor fi tinuti politistii care sunt in buna intelegere si cu gastile din fiecare oras, din comuna, mai stiu eu de unde, n-am facut nimic cu restructurarea. Restructurarea trebuie sa fie un moment de selectare a oamenilor de calitate."

Restructurari, reorganizare... haos
Declaratia presedintelui a "picat" tocmai bine pentru a da startul la evaluarea politistilor si disponibilizarea celor care nu sunt compatibili cu acest statut! De luni bune, Traian Igas, bossul de la Interne, vorbeste despre reorganizarea, restructurarea si reformarea ministerului pe care il conduce. Dupa ce la data de 6 iulie au intrat in vigoare noile state de functii – 10.000 de posturi fiind radiate din bugetul MAI – politistii ramasi vor intra in febra evaluarilor.

Interviu si examen pentru un loc in sistem
Pentru a fi siguri ca mai raman in functii, oamenii legii vor trebui sa dea un interviu prin care sa-si demonstreze cunostintele profesio­nale, iar cei de la frontiera vor trebui sa sustina examen. "Intr-adevar, au inceput evaluarile, cel putin in teritoriu. Stabilirea datei tine de fiecare inspectorat in parte. Politistii vor fi testati printr-un interviu de evaluare a cunostintelor profesionale de o comisie formata din seful inspectora­tului de care apartine si de alti doi membri. In cazul politistilor de frontiera se va da examen scris", ne-a declarat un politist care a preferat sa ramana sub protectia anoni­matului.
Incadrarea in limita de varsta, conduita, experienta profesionala, modul de indeplinire a atributiilor si situatia sociala se numara printre criteriile de evaluare.

Intre pile si profesionisti
Oamenii se tem de subiectivitatea comisiei si de faptul ca, in urma evaluarilor, vor ramane in sistem mai mult pilele si cunostintele, fiind indepartati tot cei profesionisti. "Buna ziua si un gand bun va transmi­te un simplu agent de politie, cu familie, credite si al carui drum in acest minister poate fi curmat de doi tinerei de bani gata! Va expun un simplu caz! Eu trebuie sa dau examen pentru postul pe care il ocup acum cu un coleg care a fost gasit baut la munca si inca un coleg care, cred, ca are deja subiectele, pentru ca parintii lui sunt prieteni de familie cu cel care face subiectele. Pentru acest post nu se tine cont de faptul ca sunt singurul din cei trei care: se pricepe la calculatoare si are cursuri pentru acest post; nu am avut abateri; sunt mai mare in grad; sunt cap de famile si am un copil de 2 ani in intretinere; nu am alte venituri; sotia sufera de hepatita C. Sper sa reusiti sa aruncati un ochi si la modul in care se face reorganizarea in politie si la cine va ramane in sistem".

Sindicalistii din cadrul SNPPC sustin ca sefii MAI nu respecta procedura de ocupare a functiilor prevazuta de art. 100 (2) din Legea nr. 188/1999, privind actiunea de restructurare a personalului. "Pentru acest abuz, SNPPC a chemat in justitie MAI. Problema este ca sefii MAI si consultantii lor vor sa impuna un alt fel de a se citi si aplica o lege. Ei trec direct la masura finala, exa­menul, fara o vorba despre ordinea prevazuta in lege. Totul este logic si simplu: prin aplicarea criteriilor din alin. (2) sunt reasezati pe functii toti cei care indeplinesc, integral si cumulativ, cerintele din fisele posturilor noului stat reorganizat. Dar, conform dinamicii angajarilor si evolutiei profesionale, este evident ca nu toti salariatii indeplinesc cerintele din alineatul respectiv. Raman, astfel, salariati care trebuie sa fie departajati altfel decat prin dosarele lor profesionale. Pentru ei, selectia este reglementata in alin. (3): care prevede examen. Insusi legiuitorul a impus, prin numerotarea alineatelor, aceasta ordine in care se procedeaza pentru ocuparea functiilor restructurate: mai intai prin criteriile din lege si abia apoi prin examene, cu tematici hotarate de comisiile locale. De aceea, este absolut in interesul dumneavoastra sa cereti de la sefii de structuri confirmarea scrisa, inaintea participarii la examen, ca a fost respectata, mai intai, procedura de ocupare a functiilor prevazute de art. 100 alin. (2) din Legea nr. 188/1999 republicata", sunt precizarile SNPPC in legatura cu procedura de selectie.

×