x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Socialiştii europeni se tem că un Guvern PSD-PDL ar crea confuzia electoratului fidel PSD

Socialiştii europeni se tem că un Guvern PSD-PDL ar crea confuzia electoratului fidel PSD

11 Dec 2008   •   00:00

Socialiştii europeni au transmis colegilor români din PE că au rezerve faţă de ideea formării unei coaliţii de guvernare PSD- PDL, acesta din urmă fiind mai degrabă un partid personal al preşedintelui Băsescu, iar o alianţă ar putea crea confuzie în rândul electoratului fidel al PSD.



Preşedintele delegaţiei PSD din PE, Adrian Severin, a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, că europarlamentarii socialişti şi-au exprimat rezervele şi criticile faţă de ideea formării de către PSD a unui Guvern cu PDL deoarece acesta din urmă "a fost considerat mai puţin un partid ideologic şi mai mult un partid personal, al preşedintelui". Criticile au fost formulate, potrivit lui Adrian Severin, şi faţă de ideea de a pune PSD-ul , care a obţinut mai multe voturi, sub conducerea unui premier PDL în această coaliţie.

De asemenea, potrivit lui Severin, socialiştii europeni au atras atenţia asupra faptului că "o coaliţie cu un partid care din punct de vedere doctrinar şi politic este opus PSD" ar putea crea confuzie în rândul electoratului fidel PSD, cu efecte negative asupra alegerilor europarlamentare de anul viitor dar şi asupra celor prezidenţiale.

Severin a confirmat faptul că europarlamentari socialişti s-au exprimat în favoarea cooptării UDMR în viitorul Guvern, aceştia apreciind că prezenţa maghiarilor la guvernare a fost de-a lungul timpului un factor de stabilitate. "Din punctul de vedere al socialiştilor europeni, prezenţa UDMR la guvernare a fost un factor de stabilitate care a ajutat la buna gestionare a problemelor României în plan intern dar şi a problemelor românilor în lume", a spus Severin.

Potrivit lui Severin, eurodeputaţii socialişti au atras de asemenea atenţia ca această decizie să nu se formuleze astfel încât să ducă la ideea renaşterii unei politici pe baze etnice.

Mai mulţi europarlamentari socialişti le-au transmis colegilor de grup români din PE că ar fi utilă prezenţa minorităţii maghiare în viitorul Guvern, a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, Hannes Swoboda, vicepreşedintele grupului PSE din PE.

"Nu eu trebuie să decid ce Guvern trebuie făcut, aceasta este exclusiv o decizie la nivel naţional. Dar, ca opinie personală, am o serie de întrebări", a comentat Swoboda.

"Una dintre aceste întrebări este de ce sunt maghiarii excluşi dintr-un eventual Guvern", a spus oficialul PE, în opinia căruia prezenţa maghiară într-un viitor guvern ar fi "un lucru util".

Întrebat dacă aceasta este opinia la nivelul întregului grup socialist din PE, Swoboda a precizat că nu doreşte să vorbească despre o majoritate, dar a adăugat că "sunt mulţi care cred acest lucru".
Mediafax

×
Subiecte în articol: romania guvern