x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator SOLUŢIA ROMĂNULUI "CRIZAT"/Brazii, pe trotuare

SOLUŢIA ROMĂNULUI "CRIZAT"/Brazii, pe trotuare

de Iulia Barbu    |    14 Ian 2009   •   00:00

Brăduţii aflaţi la mare căutare în perioada Crăciunului zac în aceste zile aruncaţi cu nesimţire pe domeniul public, parcă fără să deranjeze pe cineva acest lucru. Nici măcar firmele de salubritate nu dau doi bani pe aceşti pomi de iarnă, refuzând periodic, din diferite motive, ridicarea lor din faţa blocului.



Ieri din piaţă te-am luat, azi pe stradă te-am lăsat/ Casa mi-ai împodobit şi pe domeniul public european te-am părăsit...
Jurnalul foto

Nu se face să ai Crăciun fără miros de brad şi sarmale! Mai nou, cu globalizarea asta pe care românul, chiar dacă nu a înţeles-o, o aplică, brazii vin şi pe internet! Comenzi, bani, agitaţie. Toată nebunia şi alergătura, pentru câteva zile. În final, omul îşi ia bradul şi îl aruncă pe unde apucă: pe străzi, lângă blocuri, la ghenă, pe trotuare. Trebuie să scape de dovadă. Acţiunea de debarasare are loc noaptea. A doua zi poate fi veselă sau tristă, depinde în ce sector ai norocul să locuieşti. Dacă firma de salubritate nu îşi face treaba, scenariul poate fi mai mult decât dezolant şi trist. "Noi, românii, avem o problemă cu respectul faţă de noi înşine. În fiecare an, am aceeaşi problemă. Brazii sunt aruncaţi de pe geam sau sunt lăsaţi la voia întâmplării. Nu ştiu când o să învăţăm să ne respectăm şi să fim mai civilizaţi", a explicat Marian Ghinea, administratorul unui bloc din Sectorul 3. Astfel, an de an, după Sărbători, brăduţii aruncaţi la întâmplare pot fi răspunsul la întrebarea de ce nu suntem europeni. Nu suntem europeni pentru că nu avem simţul bunului-simţ. Nu suntem europeni pentru că nu ştim să folosim produsele ecologice. Iar, în final, nu ştim cum să reciclăm brazii.

PREMIERĂ LA BRAŞOV
În acest an, numai Braşovul a reuşit să aplice metoda europeană de a transforma brăduţii în combustibil pentru foc. Astfel, societatea care asigură curăţenia oraşului a achiziţionat o instalaţie de măcinat care poate mărunţi 2.000 de brazi pe oră. Procedura care a urmat nu a fost deloc complicată: angajaţii de la salubritate le-au comunicat braşovenilor să depoziteze brazii lângă rampele de gunoi sau în faţa porţii, pentru cei care locuiesc la case, pentru a fi colectaţi mai uşor. În acest fel, oraşul de la poalele Tâmpei a şters imaginea tristă a brazilor aruncaţi la întâmplare, în jurul blocurilor. Ciprian Bancila, directorul Agenţiei de Mediu Braşov, s-a declarat încrezător în acest proiect şi a afirmat că, din informaţiile pe care le are, Braşovul este primul oraş care reciclează brazii de Crăciun

STATISTICI ZERO
Am încercat să aflăm care este numărul brăduţilor comercializaţi în Bucureşti în iarna acestui an. Din păcate, ni s-a comunicat că nu există o statistică în acest sens. Gheorghe Manea, inginer la Institutul Naţional pentru Studiul Amenajării şi Folosirii Surselor de Energie, a explicat care sunt câteva dintre soluţiile ecologice aplicabile în Bucureşti pentru brazii de Crăciun: "Cea mai bună opţiune este într-adevăr instalaţia de măcinat brazii. Cei care se ocupă de colectarea gunoaielor pot să achiziţioneze astfel de maşini care transformă brazii în combustibili pentru foc sau în prefabricate de lemn. Dacă sunt transformaţi în rumeguş pot fi folosiţi în diversele centrale care funcţionează cu un astfel de sistem. Pot ajunge chiar şi îngrăşământ pentru spaţiile verzi ale Bucureştiului".

×
Subiecte în articol: observator brazii