A fost nevoie să se producă un asasinat în plină zi şi să cadă capete de la vârful ministerului şi Poliţiei pentru a fi descoperite neregulile făcute şi aprobate de un om care, culmea, conducea un Inspectorat de Poliţie şi care, potrivit Raportului Corpului de Control al MAI trimis la Neamţ pentru verificări, a fost primul care a încălcat flagrant legea.
Aurelian Vasea Şoric, şeful IPJ Neamţ, în perioada cât a durat scandalul şi-a jucat foarte bine „rolul” de victimă - de la vărsarea de lacrimi, speach-uri live în engleză pentru diverse televiziuni până la aplauzele la scenă deschisă pe care Şoric le-a primit de la subordonaţi. În realitate, lucrurile au stat cu totul şi cu totul altfel. În urma verificărilor, comisarul Aurelian Şoric va fi judecat în Consiliul Superior de Disciplină din IGPR, la solicitarea ministrului Internelor, pentru afirmaţiile şi comportamentul avute în urma asasinatului din 14 noiembrie şi pentru modul în care a condus IPJ Neamţ. Aurel Vlădescu, şeful Corpului de Control al MAI, a adăugat că şoric a adus grave atingeri prestigiului MAI, al Poliţiei Române şi al IPJ Neamţ. Aurelian şoric a acreditat, prin afirmaţiile făcute, ideea că Poliţia agreează cămătăria, subminând încrederea populaţiei în serviciul poliţienesc, încercând să diminueze autoritatea conducerii MAI prin incitarea şefilor de post din judeţul Neamţ. Şeful Corpului de Control a precizat că măsurile disciplinare în cazul lui Aurelian şoric vor fi luate după judecarea lui în Consiliul Superior de Disciplină. Cei doi adjuncţi ai şefului IPJ Neamţ şi alţi ofiţeri din conducere vor fi şi ei cercetaţi disciplinar pentru neregulile găsite în urma verificărilor, printre care interesul scăzut pentru anchetarea celor trei grupări infracţionale din judeţ.
În urma controlului desfăşurat între 7 şi 23 noiembrie la IPJ Neamţ, s-a stabilit că în perioada 2008-2010 „conducerea inspectoratului a dat dovadă de interes scăzut în destructurarea celor trei grupări cu caracter infracţional din judeţul Neamţ, iar comisarul-şef nu şi-a făcut datoria potrivit atribuţiilor de serviciu. La Poliţia Piatra Neamţ s-au identificat 13 petiţii în care au fost sesizate fapte penale în cursul anului 2010 (furt, înşelăciune, distrugere, şantaj etc.) în care s-a aprobat clasarea fără a se dispune înregistrarea în registrul penal, atribuirea numărului unic şi soluţionarea procedurală prin Parchet. Au mai fost constatate şi alte nereguli pe linie de resurse umane, ordine publică, investigaţii criminale, investigarea fraudelor, poliţie rutieră, control intern şi juridic, detaliate în raportul prezentat ministrului Traian Igaş”.