x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Şosete de lână în locul minei de aur

Şosete de lână în locul minei de aur

de Diana Scarlat    |    18 Feb 2016   •   16:44
Şosete de lână în locul minei de aur
Sursa foto: Marin Raica/Intact Images

Minerii se declară jigniţi de poiectele propuse pentru reabilitarea zonei Roșia Montană, după dezastrul pe plan social provocat de închiderea exploatării. Una dintre propunerile prezentate marţi, la Ministerul Mediului, a fost transformarea minerilor în fabricanţi de ciorapi de lână.

În urma închiderii exploatării miniere de la Roşia Montană, localitatea a rămas cu circa 5.000 de locuitori dintre care peste 8 0 % sunt şomeri. Reprezentanţii minerilor spun că statul român încă mai poate găsi soluţii pentru minerit, nu pentru tricotaje. „Nu cianura este problema. S-a exploatat cu cianuri timp de 50 de ani şi nu s-a produs niciun accident. Am fost preocupat de minerit toată viaţa şi consider jignitoare astfel de propuneri. Statul român ar trebui să facă toate demer-surile posibile pentru a exploata aurul de la Roşia Montană. Minerii nu pot fi puşi să tricoteze şosete de lână”, spune Ion Popescu, preşedintele confederaţiei sindicale Meridian.
Circa 1.800 de familii ale minerilor au rămas fără venituri la Roşia Montană, la 12 ani după ce mina a fost declarată cea mai bună din ţară, în strategia pentru minerit a României.
 

×