Recursul împotriva arestării omului de afaceri Sorin Ovidiu Vântu, a şoferului său, Alexandru Stoian, şi a afaceristului moldovean Octavian Ţurcan a adus "surprize".
înregistrare audio din timpul procesului, cu amabilitatea hotnews.ro
Iniţial Sorin Ovidiu Vântu a refuzat să facă declaraţii în faţa instanţei, păstrând strategia de la Parchet, dar şi de la Tribunal, unde a invocat dreptul lui de a tăcea. După ce însă avocaţii şi-au expus pledoariile în favoarea eliberării celor trei inculpaţi, atunci când instanţa Curţii de Apel l-a întrebat pe S.O. Vântu dacă vrea să spună ceva în "Ultimul cuvânt", acesta a început să facă dezvăluiri despre relaţia lui cu Traian Băsescu.
"În 2007, la referendum, el (Traian Băsescu ¬ n.r.) a venit la mine să-l susţin. Eu i-am spus că sunt de acord, şi am stabilit împreună cu el anumite criterii în baza cărora îl susţin, bazate pe progresul şi modernizarea României", a declarat Vântu, miercuri, în faţa magistraţilor Curţii de Apel Bucureşti.
"După aceea, emisari ai lui (n.r. - Traian Băsescu) au venit să-mi ceară o parte a trustului media. Evident că am refuzat. Încep ameninţările, eu refuz în continuare. Am fost ameninţat că voi fi tocat financiar, am refuzat. Am fost ameninţat că voi avea probleme, am refuzat... Ulterior, a venit un control de opt luni la Realitatea TV, pentru ca în final totul să culmineze cu arestarea mea", a spus Vântu în sala de judecată.
Omul de afaceri a spus instanţei că procesul său este unul politic şi a acuzat instituţiile statului că fac totul pentru a-l "satisface" pe preşedinte. "Este evident că nu am de-a face cu un proces, ci este o problemă strict politică. Provine din politică şi îmi pare rău că instituţiile acestui stat fac absolut orice pentru a-l satisface pe acest om (pe preşedintele Traian Băsescu ¬ n.r.)", a declarat omul de afaceri, miercuri, în faţa instanţei.
"Ar fi fost suficient ca procurorul care mă anchetează să ceară punerea la dispoziţie a documentaţiei care face obiectul disertaţiei procurorului de şedinţă. Le-aş fi pus cu cea mai mare plăcere la dispoziţie această documentaţie", a spus Vântu, referindu-se la documente bancare. "Evident, nu a fost nevoie de aşa ceva, totul a trebuit făcut aşa cum aţi văzut", a mai spus Vântu.
Seria acuzelor la adresa şefului statului a continuat: "Băsescu face totul prin SRI, şi vă explic cum. Băsescu recrutează procurori şi oameni din presă, iar modul de operare este unul foarte simplu: SRI face interceptările şi sesizează procurorii cu note informative, procurorii fac dosare care apoi sunt date pe mâna jurnaliştilor, care au datoria de a-l desfigura pe adversar", a spus omul de afaceri.
"140 de oameni din SRI m-au monitorizat, iar în ultima perioadă doar 40; s-a închiriat chiar şi o frecvenţă pe satelit pentru înregistrarea microfonului de la telefonul meu", a mai spus Sorin Ovidiu Vântu în faţa judecătorilor.
Omul de afaceri a recunoscut ca fiind autentice convorbirile telefonice interceptate, dar a precizat că procurorii nu le-au interpretat corect şi a promis că va dezvălui "adevăratul sens" al termenilor folosiţi doar după ce dosarul va ajunge în faza de judecată. În altă ordine de idei,
Vântu a mai declarat că Popa este un prieten: "Pentru dumneavoastră (instanţa), Popa este un condamnat periculos, pentru mine este un prieten". Vântu a ţinut să explice şi relaţia sa cu ceilalţi doi co-inculpaţi, despre care a afirmat că "nu au nici o vină".
Despre şoferul său a spus că "a dus mii de plicuri cu bani" de când lucrează pentru el.
Despre Octavian Ţurcan, Vântu a spus că este "un eminent bancher care a fost încătuşat pentru un transfer, dar procurorul ştie ce anume a făcut obiectul acelui transfer? Ştie dacă nu cumva a fost o tranzacţie comercială?", s-a întrebat Vântu în încheierea declaraţiei date în faţa judecătorilor CAB.
"Sper ca justiţia diurnă să fie mai dreaptă decât cea în beznă", a declarat ieri imediat după proces apărătorul lui Sorin Ovidiu Vântu, avocatul Marian Nazat. Instanţa a amânat pentru joi, ora 15:00, pronunţarea unui verdict la solicitarea inculpaţilor de a fi eliberaţi.