x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Şpagă pentru paşapoarte. 10 persoane, reţinute pentru acordare nelegală de cetăţenie română unor moldoveni

Şpagă pentru paşapoarte. 10 persoane, reţinute pentru acordare nelegală de cetăţenie română unor moldoveni

01 Mar 2012   •   05:54
Şpagă pentru paşapoarte. 10 persoane, reţinute pentru acordare nelegală de cetăţenie română unor moldoveni

UPDATE 16:18 - Seful Sectiei de urmarire penala si criminalistica din cadrul Parchetului instantei supreme, Valentin Selaru, a declarat joi ca zece persoane au fost retinute pentru acordare nelegala de cetatenie romana unor moldoveni.

Procurorul sef Valentin Selaru a precizat ca in functie de situatie se va aprecia daca vor mai fi luate masuri preventive si fata de alte persoane.

El a precizat ca miercuri au avut loc sapte perchezitii in acest caz, iar restul de 26 s-au derulat joi.

Seful SUPC a spus ca s-au gasit importante sume de bani, agende cu evidenta persoanelor interesate de dobandirea cetateniei si numeroase alte documente, unele in alb.

-----------------------------

Zeci de oficiali de la Serviciul de Pasapoarte, Oficiul Roman pentru Imigrari si Autoritatea pentru Cetatenie sunt audiati la acesta ora, fiind acuzati ca au luat pana la 1.000 de euro mita pentru a elibera pasapoarte fara ca titularii sa se prezinte la ghiseu.

Procurori ai Sectiei de urmarire penala si criminalistica din cadrul Parchetului instantei supreme au retinut trei persoane pentru acordarea nelegala de cetatenie romana unor moldoveni. Miercuri si joi anchetatorii au facut perchezitii in 32 de locuri, 36 de persoane fiind vizate in investigatie, potrivit Mediafax.

"Procurori ai Sectiei de urmarire penala si criminalistica din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ), impreuna cu ofiteri de politie judiciara ai Directiei Generale Anticoruptie din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor, cu sprijinul tehnic si informativ al Serviciului Roman de Informatii, au efectuat, in cursul zilei de 2 februarie 2012, si continua astazi, 1 martie 2012, perchezitii domiciliare in locatii din municipiul Bucuresti si imprejurimi, respectiv orasele Chitila, Otopeni si din judetul Teleorman. In cauza sunt cercetate 36 de persoane sub aspectul savarsirii unor infractiuni de trafic de influenta, dare de mita, luare de mita, primire de foloase necuvenite, folosire in mod direct si indirect de informatii nedestinate publicitatii in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul a unor foloase necuvenite. In total sunt vizate de perchezitii 32 de locatii", potrivit PICCJ.

In scopul eludarii dispozitiilor legale, persoane intermediare romane si din Republica Moldova, contra unor sume de bani, cuprinse intre 500 si 1.000 euro sau alte atentii, au dezvoltat o metoda pentru acordarea cetateniei si obtinerea pasaportului romanesc si a vizei de sedere in Romania (in special in municipiul Bucuresti) pentru diversi cetateni ai Republicii Moldova, potrivit anchetatorilor.

"Pana la acest moment al cercetarilor, procurorii au dispus masura preventiva a retinerii pentru o durata de 24 ore fata de trei persoane si masura preventiva a obligarii de a nu parasi localitatea fata de doua persoane", arata sursa citata.

Persoanele sunt audiate si urmeaza sa fie audiate pe parcursul zilei, la sediul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, de catre procurorii Sectiei de urmarire penala si criminalistica si ofiterii Directiei Generale Anticoruptie, peste 50 de persoane implicate in aceasta cauza.

Autoritatile judiciare romane au colaborat pentru lamurirea cauzei cu organele de aplicare a legii din Republica Moldova, beneficiind, in mod substantial, de sprijinul Ministerului de Justitie din Romania si al conducerii Autoritatii Nationale pentru Cetatenie.

×