x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Spalare de bani prin jocuri piramidale

Spalare de bani prin jocuri piramidale

26 Ian 2005   •   00:00

OBSERVATOR
Administratorii si managerii zonali ai unui joc piramidal din Satu-Mare sunt cercetati pentru spalare de bani, evaziune fiscala si inselaciune. In paralel, la Iasi, politistii au descoperit un alt joc piramidal, pe Internet.
"SUPERSEDIU". In aceasta cladire "impunatoare" isi desfasura activitatea firma Society Club din Satu-Mare
Politistii Serviciului de Investigare a Fraudelor au finalizat cercetarile privind activitatea Society Club si l-au inaintat Parchetului de pe langa Tribunalul Satu-Mare, in acest dosar fiind cercetate 11 persoane. Totodata, Comisia de Autorizare a Jocurilor de Noroc din cadrul Ministerului Finantelor a stabilit ca Society Club este un joc piramidal, astfel ca Directia Generala a Finantelor Publice Prahova, judet in care societatea isi are sediul central, a dispus confiscarea sumelor incasate, in valoare de aproximativ 20,9 miliarde de lei. Desi Society Club are sediul in Busteni, ancheta in acest caz a fost inceputa si finalizata la Satu-Mare, unde au fost depuse primele plingeri.

CAPETELE DE ACUZARE. Constantin Vitaly Ivanou, Marieta Nutu, Petru Efros, Daniel Mihaiteanu, Ion Ciobanu, Ioan Saracu, membri ai Consiliului de conducere al societatii, sunt acuzati de evaziune fiscala, inselaciune, fals in declaratii si spalare de bani. Totodata, Mariana Stefan, Stelian Poponet, Ciprian Onofrei si Eniko Marian, toti manageri zonali, sunt acuzati de evaziune fiscala si inselaciune. Asociatia Society Club are puncte de lucru in Satu-Mare, Bucuresti, Baia Mare si Cluj. Managerii zonali aveau misiunea de a racola jucatori, carora li se solicita participarea la un seminar de trei ore, contra sumei de 700.000 lei. Dupa 1-2 zile, li se cere sa plateasca 200.000 de lei taxa de inscriere si 1.750 de euro drept investitie in cadrul asociatiei. O data cu achitarea sumei in valuta, persoana devine membru al Society Club. Pentru a obtine cei 57.000 de euro, fiecare membru trebuia sa racoleze cate cinci persoane, care la randul lor trebuie sa gaseasca alte cinci. (Crina Dunca, Ion Alexandru)

LA IASI, TEPE PRIN INTERNET
De cateva luni, ofiterii ieseni au depistat mesaje trimise prin e-mail care promit castiguri lunare garantate in schimbul unor taxe care trebuie platite la inceputul activitatii sau in schimbul recrutarii a noi participanti. Schema este oarecum identica cu cea de la Satu-Mare, cu diferenta ca participantii la joc sunt recrutati cu ajutorul calculatorului. Persoana care primeste un astfel de e-mail are intr-un colt al ecranului monitorului un cont, in care trebuie sa faca transfer de bani in conturi ale unor banci straine sau internationale. Din pacate, anchetatorii se arata neputinciosi in fata unei astfel de situatii, deoarece nu pot urmari aceste conturi, majoritatea fiind deschise la sucursale ale unor banci din strainatate. (Ion Alexandru)

×
Subiecte în articol: observator society club