x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Spalati linistiti banii, baieti, Parchetul are mainile legate!

Spalati linistiti banii, baieti, Parchetul are mainile legate!

de Violeta Fotache    |    26 Oct 2006   •   00:00
Spalati linistiti banii, baieti, Parchetul are mainile legate!

Ministrul Justitiei, Monica Macovei, reduce DIICOT, sporind puterea DNA. Potrivit procurorilor, noul proiect de lege lasa fara acoperire in competenta infractiunile de spalare a banilor si crima organizata, cu prejudicii mai mari de un milion de euro.

Proiectul Ministerului Justitiei de modificare a Legii nr. 508/2004 privind infiintarea, organizarea si functionarea DIICOT, in cadrul Ministerului Public, prevede posibilitatea desfiintarii unor birouri si servicii ale acestei structuri. O chestiune pozitiva, ca multe altele din cuprinsul proiectului, deoarece exista la nivelul tarii birouri DIICOT care nu-si justifica existenta, raportat la numarul de dosare solutionate.

HIBE. Proiectul are insa si cateva hibe. Una dintre ele tine de viziune. In sensul ca DIICOT a fost infiintata pentru eficientizarea luptei impotriva macrocriminalitatii organizate, din care face parte si macrocriminalitatea economico-financiara. Acest segment, potrivit proiectului Ministerului de Justitie, ar urma sa treaca in competenta Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), care este de fapt o structura creata si specializata pentru combaterea coruptiei. Curios este ca mutarea dintr-o curte (DIICOT) in alta (DNA) a dosarelor economice cu prejudicii de peste un milion de euro nu pare a fi justificata, tinand cont nu doar de faptul ca eficienta structurii DIICOT a fost recunoscuta in fata raportorilor Uniunii Europene, dar si de faptul ca DNA ar fi supraaglomerat cu cauze cu prejudicii foarte mari, dar care nu presupun dovedirea unor fapte de coruptie.

SCAPARI? Alte probleme par sa fie mai degraba scapari in redactare, din motive de graba sau de neatentie ori poate din incompetenta, altfel nu putem intelege cum infractiuni grave, cu prejudicii pe peste un milion de euro, pot fi lasate fara acoperire, adica nici la DIICOT, nici la DNA. "Astfel cum a fost redactat proiectul, cel putin in materia infractiunilor implicand activitatea economico-financiara, infractiunile de spalare a banilor si crima organizata pentru prejudicii mai mici de 500.000 de euro si mai mari de 1.000.000 de euro raman fara acoperire in competenta, deoarece DNA are reglementata competenta infractiunii prevazute de art. 23 din Legea 656/2002 si art. 7 din Legea 39/2003 doar relative la infractiunile prevazute de Legea 78/2000", se arata in nota Serviciului de Combatere a Macrocriminalitatii Economico-Financiare din cadrul DIICOT, prin care sunt amendate modificarile intentionate de ministrul Macovei. Procurorii DIICOT sustin, pe baza cauzelor instrumentate pana in prezent, ca un dosar nu poate fi instrumentat in conditiile "crimei organizate intre prejudicii limitative". Se va ajunge la disjungeri nejustificate, timpi morti de ancheta ca urmare a declinarilor ce vor surveni dupa introducerea "prejudiciului limitativ".

PREVEDERI CE SE BAT CAP IN CAP
In articolul 12, din proiectul ministerial, competenta DIICOT este segmentata, astfel ca aceasta structura se va ocupa de dosare cu prejudicii intre 500.000 si un milion de euro si in cazul infractiunilor prevazute de Codul Vamal. Si procurorii DIICOT au un proiect pentru modificarea Legii 508/2004, iar propunerile lor se bat cap in cap cu cele ale MJ. Evitand sintagma "cu exceptia celor date in competenta DNA" existenta, procurorii propun schimbarea competentelor, astfel incat DIICOT sa poata ancheta cazuri de spalare de bani, evaziune fiscala, inselaciune ori infractiuni la Codul Vamal daca suma spalata ori prejudiciul depaseste un milion de euro.

×
Subiecte în articol: observator prejudicii diicot