Cu toate că in ultimii ani in Bucureşti au fost tăiaţi peste un milion şi jumătate de copaci, au mai rămas destule spaţii inregistrate drept verzi. Numai pe hărtie, căci in realitate nu este nici un fir de verdeaţă pe ele. Majoritatea gestionate prost, rămase la stadiul de pămănt.
O inventariere a spaţiilor verzi a fost făcută de curănd de Primăria Capitalei şi a scos la iveală faptul că in Bucureşti sunt spaţii trecute in registre drept verzi, găsite insă pe teren in paragină. Responsabilităţile sunt impărţite, astfel incăt cu greu poate fi cineva tras la răspundere. Unele ar trebui să fie ingrijite de primăriile de sector, altele de municipalitate. Haosul din sistem şi pasarea vinei dintr-o parte in alta au dus la dispariţia multor zone verzi, transformate ulterior in cărciumi, hoteluri sau cartiere rezidenţiale. Pe principiul mai bine mai tărziu decăt niciodată, Primăria Capitalei vrea să facă ordine in acest domeniu, destul de controversat.
AER MAI CURAT? S-a tot vorbit despre imbunătăţirea calităţii mediului, despre harta cadastrală a Capitalei, un fel de inventariere a copacilor, despre harta de zgomot.
Pănă acum nu s-a făcut mai nimic, insă normele europene impun un regulament foarte strict. Astfel, primarul general, Adriean Videanu, a promis că in şase luni vor apărea primele schimbări. "Am pus la punct un plan local de acţiune pentru mediu (PLAM), practic vrem o imbunătăţire a calităţii mediului. Am inventariat deja spaţiile verzi, am aflat că sunt multe neingrijite, la stadiul de pămănt. Vom avea o bază de date, o hartă in format vectorial care să permită actualizarea şi accesarea informaţiilor in timp real privind starea arborilor şi a terenurilor din Capitală", a spus Videanu. Pentru a nu mai apărea o confuzie intre cine administrează şi ce, Municipalitatea vrea să preia toate zonele verzi ale Capitalei. "Vom planta 200.000 de platani, toate spaţiile verzi vor avea sisteme de irigaţii şi gazon de calitate. Vom incepe cu Piaţa Universităţii, zona din faţa Teatrului Naţional, şi Piaţa Unirii", a mai spus primarul general.
STOP TĂIERII ILEGALE. O altă problemă care trebuie rezolvată este cea referitoare la salvarea spaţiilor verzi amenajate. Astfel, edilul-şef vrea să modifice actual sistem de acordare a avizelor de tăiere a copacilor prin intermediul unui proiect de hotărăre ce va fi discutat in Consiliul General.
"Avizele sunt date acum şi de ADP-urile de sector şi de Capitală. Pentru a controla acest fenomen, vreau ca orice tăiere de copac să fie aprobată doar de Primăria Capitalei, rămănănd serviciul de toaletare in sarcina primăriilor de sector. Şi legislaţia in vigoare va fi modificată in aşa fel incăt cine indrăzneşte să taie un arbore fără autorizaţie, fapta sa să fie considerată penală", a adăugat Videanu.
Cadastrul verde al oraşului, o dată pus in practică, va ţine sub control defrişările ilegale, atăt de la modă in ultimii ani.