x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Spaţiile verzi pot fi salvate

Spaţiile verzi pot fi salvate

de Monica Andrei Capatos    |    18 Oct 2007   •   00:00
Spaţiile verzi pot fi salvate

Dacă legea va fi respectată, de astăzi nici un spaţiu verde nu va mai putea fi transformat intr-o cărciumă, centru de afaceri, cartier rezidenţial sau parcare. Guvernul a aprobat ieri modificarea Legii Mediului, astfel incăt parcurile şi toatele zonele verzi să fie protejate. Parcul Bordei poate fi salvat.


Campania Jurnalul Naţional de salvare a spaţiilor verzi a reuşit să mişte puţin lucrurile şi să impingă de la spate autorităţile să schimbe legislaţia, atăt de permisivă. După lungi dezbateri şi discuţii controversate, Ministerul Mediului, prin intermediul Luciei Varga, secretar de stat, a propus Guvernului modificarea Ordonanţei 195/2005, cea care permitea distrugerea spaţiilor verzi. In şedinţa de ieri a Executivului propunerea a fost acceptată, articolul 71 din ordonanţă a fost modificat astfel incăt pe terenurile amenajate ca zone verzi să nu mai poată fi ridicate construcţii, iar actele administrative sau juridice prin care destinaţia iniţială a acestor suprafeţe a fost schimbată să fie declarate nule. Decizia ar putea influenţa şi situaţia Parcului Bordei, dar şi a celorlalte parcuri bifate deja de "băieţii deştepţi" pentru a fi transformate in afaceri profitabile. Pe lista cu zonele vănate se află parcurile Herăstrău, Tineretului, Circului, IOR, Titan, Floreasca, Crăngaşi.

"Ordonanţa de Urgenţă pune capăt unei dezbateri lungi, care se referă la schimbarea destinaţiei spaţiilor verzi. Modificarea adusă elimină orice posibilitate de schimbare a destinaţiei acestor spaţii. Nici un spaţiu verde nu poate fi modificat şi nu se poate construi pe el", a spus ministrul Mediului Attila Korodi. Conform actului normativ, actele administrative sau juridice emise sau incheiate cu nerespectarea acestor prevederi sunt lovite de nulitate absolută.

Autorităţile publice locale au obligaţia de a nu schimba destinaţia terenurilor amenajate ca spaţii verzi şi/sau prevăzute ca atare in documentaţiile de urbanism, de a nu reduce suprafeţele acestora şi de a nu le strămuta.


MAI MULT VERDE. Ministrul Mediului a precizat că pănă la 31 octombrie 2010, autorităţile publice locale sunt obligate să asigure o suprafaţă de spaţiu verde de minimum 20 mp/locuitor, din terenul intravilan. Pănă in 2013, la data de 31 decembrie, suprafaţa trebuie să ajungă la 26 mp pe cap de locuitor (media generală a Uniunii Europeane).

In acest sens, in termen de 90 de zile de la data intrării in vigoare a ordonanţei, autorităţile administraţiei locale vor intocmi un program in care vor fi evidenţiate etapele şi termenele intermediare propuse pentru asigurarea minimului obligatoriu de spaţiu verde.


PIEDICI. Avănd in vedere că proprietarul Parcului Bordei, Costică Constanda, nu are autorizaţie de la Ministerul Mediului pentru construirea cartierului de lux in zona verde, actul normativ, aprobat ieri, poate bloca proiectul.

"In principiu, orice plan urbanistic zonal trebuie să aibă şi autorizaţie de mediu. Discutănd şi cu juriştii Ministerului Justiţiei, noi credem că prin această decizie inclusă in actul normativ putem să blocăm construcţiile in Parcul Bordei. Dar, dacă aceasta nu se poate, atunci probabil se va lua şi o măsură de definire a acelui spaţiu ca şi utilitate publică", a spus Korodi. In ultimii ani au fost tăiaţi peste un milion jumătate de copaci, numai din Capitală, jumătate din spaţiile verzi fiind distruse.



PARCUL BORDEI
"In principiu, orice plan urbanistic zonal trebuie să aibă şi autorizaţie de mediu. Discutănd şi cu juriştii Ministerului Justiţiei, noi credem că prin această decizie inclusă in actul normativ putem să blocăm construcţiile in Parcul Bordei. Dar, dacă aceasta nu se poate, atunci probabil se va lua şi o măsură de definire a acelui spaţiu ca şi utilitate publică".
Attila Korodi, ministrul Mediului


Romănii nu vor construcţii in parc

Rezultatele unui sondaj realizat de Data Media arată clar care este părerea romănilor despre defrişările masive din ultimii ani. Intrebaţi dacă proprietarii parcurilor ar trebui să aibă dreptul de a construi in parcuri sau nu, avănd in vedere că in ultimii ani au fost mai multe scandaluri legate de autorizarea unor construcţii pe spaţiul verde, 89% au fost impotrivă, doar 6,5 fiind de acord cu acest lucru. Cercetarea a fost efectuată in perioada 20-26 septembrie, in plin scandal al Parcului Bordei şi a fost efectuată pe un eşantion reprezentaiv pentru populaţia adultă a ţării.

×
Subiecte în articol: observator verzi