x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ce este spoofingul, înșelătoria care îți golește conturile bancare cu un singur telefon

Ce este spoofingul, înșelătoria care îți golește conturile bancare cu un singur telefon

de Redacția Jurnalul    |    01 Iun 2024   •   08:40
Ce este spoofingul, înșelătoria care îți golește conturile bancare cu un singur telefon

Experții atrag atenția utilizatorilor despre înșelătoria care îți poate goli conturile bancare cu un singur apel.

Potrivit useit.ro, noua strategie de spoofing poate fi extrem de periculoasă și ia numeroase forme. Poate avea loc și pe email, caz în care potențialele victime se trezesc cu un mesaj periculos în inbox, ce pare să provină din partea unei surse de încredere. 

Dar acum aceste atacuri par să aibă loc și la telefon și au făcut deja numeroase victime, la nivel global, scrie Forbes.

Printre aceste victime se numără și unele din România.

Înșelătoria care îți poate goli conturile bancare cu un singur telefon

Atacatorii folosesc o tehnologie prin care îşi pot falsifica numărul de telefon astfel încăt să pară din parea unor instituţii credibile. Apelurile sunt date cu ajutorul internetului şi nu cu al liniilor de telefonie tradiţionale. Prin acest mod, escrocii îşi pot pierde urma mai repede. 

Înșelătoria care îți poate goli conturile bancare a făcut deja numeroase victime la nivel mondial. 

Metoda e simplă. Indivizii sună la telefon și se prezintă ca un reprezentant al băncii. Escrocii spun interlocutorului că i-a fost acceptat creditul pe care l-a cerut. Când victima spune că este vorba despre o greşeală, escrocii îl anunţă că cel mai probabil a fost o fraudă şi că tot ei pot ajuta dacă furnizează datele personale şi cele de pe card. 

Specialiştii spun că putem preveni astfel de cauze, verificând cu banca informaţiile furnizate la telefon sau dacă verificăm numărul de telefon înainte de a răspunde apelului. 

Poliţia Română avertizează asupra unui nou mod de înşelăciune. Numit ‘spoofing’, e realizat prin apeluri telefonice în care atacatorii se folosesc de tehnologia Voice over IP (VoIP). Pentru a-şi „masca” numărul real de telefon.

Astfel, îl fac să apară ca şi cum ar fi un număr legitim sau asociat cu o instituţie cunoscută. Înșelăciunea care îți poate goli conturile bancare e foarte eficientă. Pentru că atacatorii se prefac că sunt reprezentanții unei companii renumite. 

Spre exemplu, indivizii sună la telefon, se prezintă ca un reprezentant al băncii şi spun interlocutorului că i-a fost acceptat creditul pe care l-a cerut. Când victima spune că este vorba despre o greşeală, escrocii îl anunţă că cel mai probabil a fost o fraudă şi că tot ei pot ajuta dacă furnizează datele personale şi cele de pe card. 

Specialiştii spun că putem preveni astfel de cauze, verificând cu banca informaţiile furnizate la telefon sau dacă verificăm numărul de telefon înainte de a răspunde apelului. 

×
Subiecte în articol: spoofing inselaciune cont bancar bani