OBSERVATOR
Unul dintre fostii subofiteri SPP care l-au agresat pe membrul CNA Serban Pretor are cazier.
Fiindca avea pile sus-puse, acest lucru a fost trecut cu vederea la incadrare.
EDUARD PASCU, ION ALEXANDRU
|
ANCHETA PERSONALA. Serban Pretor a descoperit relatiile de cumetrie din SPP |
Fostul subofiter SPP Teodor Chirica, unul dintre cei doi agresori ai lui Serban Pretor, a primit in 2001 o sanctiune administrativa de un milion de lei pentru tentativa de furt, a declarat secretarul de stat. Aceasta precizare, scrisa de mana, se gaseste in formularul de cazier al lui Chirica, inclus la dosarul depus in procesul Pretor.
Secretarul de stat a declarat ca a descoperit ca Teodor Chirica are cazier abia miercuri, in cadrul sedintei Judecatoriei Medgidia, dupa ce a studiat dosarul acestuia.
El a adus acest fapt si la cunostinta procurorului care instrumenteaza cazul, insa a precizat ca aceasta mentiune din cazierul lui Chirica nu are relevanta in proces. Scandalos este ca demnitarii pot fi paziti de fosti hoti, talhari sau, mai rau, criminali. Din datele pe care le detinem se pare ca si parintii agresorilor sunt angajati ai SPP. Tatal unuia dintre batausi este soferul purtatoarei de cuvant a Presedintiei, Corina Cretu, iar tatal celuilalt, comandantul poligonului de instructie al SPP. Astfel se dovedeste ca si aici primeaza relatiile de cumetrie.
RUGAMINTI. Serban Pretor a declarat ca a cerut de la mama lui Chirica detalii despre sanctiunea administrativa, insa aceasta s-a aratat "destul de incurcata" si nu a facut precizari pe acest subiect. Sentinta pentru tentativa de furt in cazul Chirica a fost formulata intr-un dosar instrumentat de politistii Sectiei 12 din Capitala, din 14 martie 2001, in care instanta a inlocuit pedeapsa penala cu sanctiune administrativa, conform art. 91 din Codul Penal, in valoare de un milion de lei. Cu aceasta "coada", Teodor Chirica nu putea fi angajat niciodata in SPP. De fapt, cei doi batausi au fost dati afara din SPP pentru abateri disciplinare grave.
PROCES. In cursul sedintei de miercuri a Judecatoriei Medgidia, secretarul de stat a cerut instantei daune morale in valoare de un leu, chiar daca, in punctul de vedere depus miercuri la dosar, el precizeaza ca prejudiciile materiale care i-au fost aduse se ridica la 100.000.000 lei. Pretor a declarat ca a fost contactat de aparatorul unuia dintre invinuiti pentru a i se solicita impacarea, lucru pe care l-a refuzat.
Un nou termen in acest proces a fost stabilit la Judecatoria Medgidia la 26 ianuarie 2005.
FAPTELE
|
In rechizitoriul intocmit de procurorii constanteni se arata ca cei doi sepepisti l-ar fi batut in doua transe pe secretarul de stat Serban Pretor. Fapta celor doi este cu atat mai grava pentru ca are forma continuata. Motivul ar fi fost ca Serban Pretor, membru CNA, ar fi facut o manevra "necorespunzatoare". Acesta l-a surprins pe SPP-istul Teodor Chirica astfel ca subofiterul a pierdut controlul volanului si a iesit de pe carosabil. Dupa ce i-au barat drumul cei doi
SPP-isti au coborat din masina si au tabarat pe secretarul de stat. Dupa ce si-au mai tras sufletul au tabarat din nou lovindu-l cu pumnii si picioarele pana cand partea vatamata si-a pierdut cunostinta, spun in rechizitoriu procurorii. Teodor Chirica "a recunoscut ca l-a lovit pe cel care conducea Trabantul", in schimb colegul sau sustine ca nu l-a lovit pe Pretor, ci ca doar a incercat sa-l linisteasca pe Teodor.
|
|
JUDECATA
|
Ministerul Administratiei si Internelor a decis, imediat dupa ce cazul Pretor a ajuns in presa, eliberarea din functie a adjunctului sefului Politiei Medgidia, comisarul-sef Nicolae Safta. Acesta a fost pus la dispozitia IPJ Constanta pentru a fi numit intr-o functie corespunzatoare pregatirii sale. Corpul de Control al MAI a concluzionat ca Nicolae Safta a tratat cu usurinta aspecte esentiale care tineau de cercetarea evenimentului, ignorand inexistenta procesului-verbal de depistare in trafic a autovehiculului si a ocupantilor. Safta a dat in judecata IPJ Constanta si IGPR cerand daune morale de 100.000 de euro.
|
|