SRI, serviciul de informaţii al unei foste ţări comuniste, aflată în declin economic şi cu un buget mic, comparativ cu omoloagele sale din ţările occidentale, poate fi mai bun, din punct de vedere al factorului uman, decât serviciul de spionaj al Marii Britanii? Teoretic, nu. Surse din interiorul Intelligence-ului confirmă însă, pentru revista Q Magazine, că, în realitate, spionii britanici se antrenează în România, luând lecţii şi fiind evaluaţi de ofiţerii Serviciului Român de Informaţii, scrie qmagazine.ro.
O săptămână, 8 spioni, 500.000 de lire sterlineŞeful Serviciului de spionaj britanic, Sir John Sawers, a cheltuit aproximativ 500.000 de lire într-o săptămână, pentru o excursie maraton pe care o echipă de opt spioni britanici a făcut-o în România, de curând. Deşi pare o sumă exorbitantă, banii s-au dus pe salarii, cazare, masă, transport şi alte cheltuieli. În vistieria SRI a intrat, însă, puţin din suma totală, după cum spune sursa din cadrul MI6, chiar dacă eforturile ofiţerilor români de a-i mulţumi pe englezi au fost semnificative.
Colaborarea în domeniul securităţii dintre cele două servicii are loc în baza unui document semnat de ambele părţi, cu cinci ani în urmă.
Claudiu Săftoiu, director SIE în perioada octombrie 2006 - martie 2007, a declarat pentru Q Magazine că "sprijinul britanic, prin intermediul JIC (Joint Intelligence Comittee - Comitetul Reunit pentru Informaţii) s-a convertit, în timp, în încredere reciprocă, şi în acest sens ar fi de înţeles o întoarcere a serviciilor de training în materie de intelligence, din partea comunităţii de informaţii româneşti, pe linii de muncă operativă mult mai adaptate cerinţelor şi exigenţelor regionale. De altfel, ca un exemplu între altele, departamentul de analiză al SIE se numără printre cele mai apreciate direcţii ale centralei, cu o reputaţie consolidată de la an la an, de la misiune la misiune, în rândul partenerilor tradiţionali ai agenţiei de spionaj româneşti."
Spionii englezi nu se ridică la nivelul agenţilor noştri
Surse din cadrul conducerii SRI au declarat pentru Q Magazine că informaţia potrivit căreia spionii englezi ar fi testaţi profesional de oamenii de elită ai serviciului nostru este reală. "Este adevărat că spionii englezi vin în România pentru a fi verificaţi. Este un aspect pozitiv pentru ţara noastră, dar şi pentru ei, pentru că au colaborat cu oameni foarte buni de la noi, poate cei mai buni din ţară", mai spun aceleaşi surse. "Nu sunt la nivelul la care sunt agenţii noştri. De fiecare dată îi descoperim pe englezi, cu uşurinţă, ceea ce înseamnă foarte mult pentru noi, dar un semn de întrebare pentru ei" au concluzionat interlocutorii.
Articolul în formă completă, AICI.