x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Stadion vândut

Stadion vândut

de Dan Tomozei    |    21 Aug 2009   •   00:00
Stadion vândut

La propunerea primarului Klaus Iohannis, Consiliul Local Sibiu a aprobat vânzarea Stadionului Voinţa, cel mai vechi din oraş. Pentru un preţ de dumping, 96 de euro/mp, terenul situat în zona centrală a oraşului va fi atribuit Uniunii Judeţene a Cooperativelor Meşteşugăreşti (UJCM) Sibiu.



În condiţiile în care oraşul dispune de un stadion municipal pe care Primăria interzice accesul celor care vor să facă sport, este de aşteptat ca Stadionul Voinţa să ajungă în scurt timp zonă rezidenţială.
După mai mulţi ani în care Sibiul nu a mai avut echipă de fotbal, din această toamnă, FC Voinţa Sibiu a promovat în Divizia C. Pentru că Stadionul Voinţa este unul mic, lipsit de dotări, conducerea echipei a solicitat Primăriei acceptul ca meciurile de acasă să fie jucate pe Stadionul Municipal. Prima reacţie a primarului Klaus Iohannis a fost una cel puţin ironică, dacă nu jignitoare:

"Îi felicit pe cei de la Voinţa că au reuşit să promoveze în liga începătorilor. Din câte am cunoştinţă, această echipă are un stadion unde să poată să joace şi, deci, deocamdată nu iau în calcul acordarea Stadionului Municipal pentru această echipă".

La numai câteva săptămâni însă, primarul s-a răzgândit. A introdus pe ordinea de zi a Consiliului Local Sibiu un proiect de hotărâre prin care scotea la vânzare Stadionul Voinţa şi un altul prin care permitea accesul echipei CSU Voinţa Sibiu pe Stadionul Municipal.

Fără o necesară explicaţie pentru schimbarea de poziţie, primarul Klaus Iohannis a introdus pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului Local Sibiu de la 30 iulie două proiecte. Primul proiect, care revoca o hotărâre din anul 2005, anulată de justiţie, viza acelaşi subiect, vânzarea Stadionului Voinţa.

Al doilea proiect viza revocarea parţială a unui proiect din 2008 şi atribuirea în folosinţă a Stadionului Municipal Sibiu în favoarea CSU Voinţa Sibiu. Cum primarul beneficiază de maşinăria de vot a Forumului Democrat al Germanilor din Sibiu, proiectele au trecut fără prea multe comentarii.

Prin Hotărârea nr. 262/2009, majoritatea asigurată de consilierii FDGR, primarul a reatestat "apartenenţa la domeniul public-privat al municipiului Sibiu a terenului de construcţii - imobil de sub şi aferent Bazei Sportive Voinţa Sibiu ...". Iar menţiunea "de construcţii" arată clar destinaţia care poate fi dată actualelor terenuri de sport.

Liderii politici din PNL, PSD şi PD-L Sibiu se declară surprinşi de afacerea "Voinţa" şi, la unison, susţin că totul seamănă cu un tun imobiliar de care primarul şi cei apropiaţi lui nu sunt străini.

Dincolo de faptul că facilitează distrugerea unui alt teren de sport, Primăria Sibiu propune şi un preţ de damping pentru vânzarea directă către UJCM Sibiu a Stadionului Voinţa. Pentru 1 mp de teren, Primăria solicită 96 de euro, adică cel mult 20% din valoarea de piaţă a zonei. Pentru cei 42.071 mp, UJCM Sibiu va avea de plătit 4.038.816 euro în 45 de zile de la primirea documentelor, altfel terenul va fi scos la licitaţie.

DEOCAMDATĂ E LEGAL
Directorul Direcţiei pentru Tineret şi Sport Sibiu, Ioan Gligor, declară că deocamdată totul este legal. "În actele emise până acum nu se menţionează schimbarea destinaţiei terenului, ceea ce nu contravine legii. Însă este greu de crezut că după vânzare lucrurile vor rămâne la fel", declară Ioan Gligor.

Singurul care mai poate bloca punerea în aplicare a proiectului iniţiat de primarul Iohannis este prefectul judeţului, Constantin Trihenea (PD-L). "Compartimentul juridic a analizat hotărârea Consiliului Local Sibiu iniţiată de primarul Klaus Iohannis şi a sesizat că documentul este ilegal. În primul rând pentru că există o decizie definitivă şi irevocabilă a Curţii de Apel Alba-Iulia, care a sancţionat Primăria Sibiu în urmă cu câţiva ani, când a mai încercat să înstrăineze terenul", a declarat prefectul judeţului, Constantin Trihenea.

În aceste condiţii, Primăria şi Consiliul Local Sibiu vor fi notificate pentru anularea hotărârii în care se prevăd trecerea în domeniul public-privat şi vânzarea terenului aferent Stadionului Voinţa.

×
Subiecte în articol: observator sibiu stadion vanzare