x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator “Stăpâne, fraierii insistă!” Ce-şi doresc tinerii „ciumpalaci” de la Universitate

“Stăpâne, fraierii insistă!” Ce-şi doresc tinerii „ciumpalaci” de la Universitate

de Alina Turcitu    |    25 Ian 2012   •   11:18
“Stăpâne, fraierii insistă!” Ce-şi doresc tinerii „ciumpalaci” de la Universitate

Cadea o lapovita rea peste Piata Universitatii, iar el se chircise sub tocul usii de la Universitate, langa Fantana. Sergiu Anton, 26 de ani, curier, isi trasese caciula pe frunte si asa, cu lapovita in ghete, se chinuia sa tina-n sus pancarda cu 'Stapane, fraierii insista!'. Era marti noapte, iar in Piata, goniti de ploaie si de vant, mai ramasesera la scandat cateva sute de oameni.

Ultimele unspe ore Sergiu si le-a petrecut in Piata si inca mai poate. N-are manusi, n-are fular. Tine pancarda cu mainile rosii, aproape degerate. La serviciu castiga 1.000 de lei si face mult voluntariat: de cinci ani e voluntar la Crucea Rosie si, cand prinde ocazia, merge la actiunile grupului de initiativa 'Noii golani', ca sa promoveze datinile si romanismul.

Sergiu, 26 de ani: 'Am vazut oameni care mai aveau in camara doar cartofi si margarina'

Poate ca n-ar fi iesit deloc in Piata daca nu si-ar fi amintit un lucru: 'Am vazut oameni care mai aveau in camara doar cartofi si margarina. Am vazut oameni care traiesc din 300 de lei pe luna. Cel mai mult ma indurereaza ca multi dintre cei care au muncit nu au bani nici macar sa isi cumpere alimentele de pe o zi pe alta', ne spune. 'Bun, sa presupunem ca pica Guvernul, pe cine punem in loc?', intrebam. 'Cum pe cine? Avem rege! Solutii exista', raspunde pe nerasuflate.

Pe Traian Basescu l-a votat de doua ori, iar acum regreta: 'Presedintele si-a depasit atributiile cu foarte mult. Si s-a implicat prea mult in politica, in sensul ca: Nu-l vreau pe X, il vreau pe Y... Or asta nu-i normal in democratie'.

Ar fi putut sa emigreze pana acum, dar nu l-a lasat inima. E dezamagit, dar rabda: 'Eu iubesc Romania asa cum e ea. Cred ca sunt un simplu om care tot incearca sa fie liber, dar nu prea reuseste in tara asta'.

Despre viata de 'vierme' si-a construit o intreaga teorie: 'Hmm, viata de vierme e una... urat mirositoare. E ca si cum vrei sa faci ceva, dar nu poti sa faci nimic. Tu vrei sa realizezi ceva pentru Romania asta, dar nu te lasa nimeni sa realizezi'.

Valentin, 21 de ani, 'tanar comunist': 'Zici Basescu si tragi apa'

Dar nu el este autorul mesajului 'Stapane, fraierii insista', ci prietenul sau de 21 de ani, Valentin Andrei. Este student la Stiinte Politice si de patru zile chiuleste de la sesiune ca sa fie prezent la revolutie. Valentin, rosu la fata si cu obrajii dolofani ca de copil, tot agita o pancarda cu 'Zici Basescu si tragi apa'. Printre cuvinte a desenat doua suluri de hartie igienica, fiecare cu chipul presedintelui.

'Azi dimineata eram pe toaleta si ma intrebam: Ma, ce dracu sa mai scriu pe pancarta? Si cel mai elocvent mi s-a parut mesajul asta', ne povesteste. Ar fi putut ca astazi sa stea linistit acasa, dar nu s-a putut abtine sa iasa, pentru a patra oara, in Piata. 'Am iesit fiindca imi doresc o tara ca afara, simplu. Mi s-a parut normal sa ies. Cum as fi putut sa raman frumos acasa, la caldurica? Pai n-am stat destul 21 de ani? Ca doar nu sunt baba!', zambeste.

“E Romania, e tara noastra si ne pisam pe politica voastra!'

La doi pasi de el, sase jandarmi echipati ca testoasele Ninja s-au adapostit de ploaie sub chioscul de ziare de la Universitate si il privesc tacuti. E 10 jumate noaptea si pare ca si ei au cam obosit. Valentin ii arata cu degetul si rade sa se prapadeasca: 'Un jandarm mi-a zis ca sunt tanarul comunist'. Dincolo de gluma, el este ferm convins ca revolta maselor va schimba lucrurile: 'Trebuie, trebuie, trebuie sa facem o schimbare, n-avem incotro!'.

Ar vrea sa ne tina o lectie despre optimism si incredere, dar nu mai poate, e prea multa harmalaie in piata, nu te mai auzi om cu om: unii striga la portavoce, altii scandeaza cu aburii iesind din gura. Caci in fiecare seara in piata rasuna mesaje noi. In seara asta, spre final, multimea a urlat la unison “Vine NATO sa va ia, sa va duca in Somalia' si “E Romania, e tara noastra si ne pisam pe politica voastra!'.

×