Stareţul Ioasaf de la Mănăstirea Cotmeana, al cărui nume real este Ioan Boiciuc, este cercetat sub control judiciar pentru săvârşirea infracţiunilor de purtare abuzivă şi distrugere, într-un dosar instrumentat de procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Piteşti.
Procurorii au dispus, pe 28 mai, punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de inculpat pentru săvârşirea a cinci infracţiuni de purtare abuzivă în sensul întrebuinţării de expresii jignitoare faţă de o persoană de către cel aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu, patru infracţiuni de purtare abuzivă în sensul ameninţării, lovirii sau altor violenţe comise în exercitarea atribuţiilor de serviciu şi o infracţiune de distrugere, potrivit unui comunicat al Parchetului de pe lângă Judecătoria Piteşti.
Conform aceleiaşi surse, ancheta vizează un incident produs în urmă cu aproape doi ani, când stareţul a agresat mai multe persoane, membri ai aceleiaşi familii, printre care şi un bebeluş.
"În urma probelor administrate în cursul urmăririi penale s-a stabilit că inculpatul, în calitate de stareţ al Mănăstirii Cotmeana din judeţul Argeş, la data de 15.09.2013, în timp ce se afla în exercitarea atribuţiilor de serviciu, slujind în incinta mănăstirii, a lovit-o pe persoana vătămată N.C. şi i-a rupt bluza (...), după care a adresat cuvinte şi expresii jignitoare persoanelor vătămate N.C., N.M., N.A.A. şi N.A., iar după ce persoanele vătămate au ieşit din mănăstire şi au chemat organele de poliţie pentru aplanarea conflictului, inculpatul - în prezenţa organelor de poliţie - a lovit persoanele vătămate N.A.A., N.A., N.M. şi N.N.A. (minor în vârstă de o lună) ţinut în braţe de mama sa N.M., cauzându-le vătămări ale integrităţii fizice", se precizează în comunicat.
De asemenea, procurorii au dispus luarea măsurii preventive a controlului judiciar faţă de Ioan Boiciuc pentru o perioadă de 60 de zile.
Pe durata controlului judiciar, inculpatul are obligaţia să se prezinte la Parchetul de pe lângă Judecătoria Piteşti şi Poliţia Municipiului Piteşti ori de câte ori este chemat, să informeze organele de anchetă cu privire la schimbarea locuinţei, să se prezinte la Biroul Supravegheri Judiciare din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Argeş conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemat şi să nu părăsească teritoriul României fără încuviinţare. În plus, stareţul nu poate să exercite în această perioadă profesia de preot.
Conform Codului penal, întrebuinţarea de expresii jignitoare faţă de o persoană de către cel aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu se pedepseşte cu închisoare de la o lună la şase luni sau cu amendă, iar în cazul ameninţării sau lovirii, cuantumul pedepsei se majorează cu o treime. În cazul infracţiunii de distrugere, pedeapsa poate fi închisoarea de la o lună la trei ani sau amenda.
Sursa Agerpres